Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Batatowe kotlety

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

batat 500 gram
fasola biała z puszki 1 sztuka
płatki jaglane pół szklanki
cebula
ząbek czosnku
sos sojowy 1 łyżka
ocet jabłkowy 1 łyżka
olej 1/4 szklanki
słonecznik łuskany 4 łyżki
ziarna sezamu 4 łyżki
Pieprz czarny mielony Prymat
sól
kolendra Prymat do smaku
Imbir mielony Prymat
oregano

Porada

Słodkie ziemniaki są znacznie zdrowsze od tych zwykłych, mają wiele cennych właściwości. Zawierają między innymi dużo białka, witaminę B6, potas mangan, żelazo. Warto przyrządzać bataty.

Przepis i sposób przygotowania na: Batatowe kotlety

Batata obrałam i starłam na tarce o małych oczkach i przełożyłam do miski.

Fasolę, cebulę, posiekany czosnek, sos sojowy oraz ocet jabłkowy i olej zmiksowałam razem i gotową pastę dodałam do batatów, dodałam wszystkie przyprawy oraz płatki jaglane, słonecznik,sezam i dokładnie wszystko razem wymieszałam.

Uformowałam kotlety i ułożyłam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

W połowie czasu obróciłam kotlety na drugą stronę.

Na koniec można włączyć funkcję termoobiegu.

Podawałam z ryżem czerwonym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kasienka23 05.07.2016 19:21
fajny pomysł, chętnie takie zrobię :)
Konczi 05.07.2016 16:39
bardzo fajne kotleciki
mysza75 05.07.2016 11:04
jakie fajne kotleciki
Krystyna32 05.07.2016 09:39
bardzo smaczne
jagoda5913 05.07.2016 00:36
super pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak