Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Batat na parze z masłem ziołowym :

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

batat 1 sztuka
sól do smaku 1 szczypta
masło ziołowe 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Batat na parze z masłem ziołowym :

Kroki postępowania

1
Słodkie ziemniaki .Mało są u nas jeszcze popularne . Ja je polubiłam .Traktuję je jak ziemniaki lub dynię ( tzn robię z nich zupy , puree , kluski , piekę , smażę , gotuję ) .
Krok 1 - Batat na parze z masłem ziołowym : foto
2
Batat obrać , przekroić na ćwiartki .
Krok 2 - Batat na parze z masłem ziołowym : foto
3
W dolny pojemnik nalać wody . Gotować ok. 25 minut od chwili kiedy woda w dolnym pojemniku zacznie wrzeć .
Krok 3 - Batat na parze z masłem ziołowym : foto
4
Podajemy na świeżo ( wyjmować ostrożnie bo są bardziej rozpadające niż ziemniaki. Na gorące kłaść masło ( proponuję mrożone wyjąć chwilę wcześniej by łatwiej się topiło ).
Bataty tak gotowane wyśmienicie komponują się z naszym bukietem warzyw , delikatnym drobiem gotowanym , rybą , jajkiem sadzonym , gotowanymi pulpetami w sosie .
Do zrobienia tej porcji masła ziołowego trzeba użyć : 2 łyżeczki pokrojonych świeżych ziół ( można użyć różnych - do masła szykowanego do ryb daję podstawowe - nie za agresywne smakowo - natka pietruszki , koper , kilka listków bazylii ) , pieprz cytrynowy szczypta , szczypta otartej skórki cytrynowej i szczypta soli .Ja przygotowuję masło na zapas ucierając całą kostkę z dodatkami , a potem zamrażam w porcjach .
Krok 4 - Batat na parze z masłem ziołowym : foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

zielonamorelka 20.05.2013 20:45
oooo ostatnio miałam ogromną ochotę na bataty.jadłąm je tylko raz niestety ale były pycha[zrobiłam z nich słodkie frytki z piekarnika]

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak