Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Barszczyk z burakami

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

buraki czerwone 1/2 kg
marchew 1 sztuka
pietruszka 1 sztuka
seler 1 plaster
cebula 1 sztuka
czosnek 1 ząbek
ziemniaki 1 kg
brukselka 6 sztuk
pomidor 2 sztuki
fasola biała 1 puszka
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
masło 2 łyżki
przyprawy

Dodatkowo

śmietana 12% 1/4 szklanki
masło 2 łyżki
kość 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Barszczyk z burakami

Umyte mięso z kością schabową włożyć do garnka, zalać około 1,5 litra wody, dołożyć obrane i przekrojone na pół buraczki, następnie dodać 1 połamany kapelusz suszonego grzybka, listek laurowy i 2 łyżeczki jarzynki , przykryć i zacząć gotować bo te składniki potrzebują najwięcej czasu.
Marchew, pietruszkę i seler obrać oraz pokroić w plasterki lub większą kostkę, następnie chwilkę przesmażyć na maśle i dodać do garnka z gotującymi się buraczkami.
Cebulę pokroić w kosteczkę i zrumienić na pozostałym na patelni tłuszczu po przesmażaniu warzyw.
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę,
dodać do garnka razem z cebulką po około 40 minutach gotowania buraków, gotować do miękkości ziemniaków w tym czasie mięso i buraki będą gotowe więc wyjąć z garnka 1 całego buraka i mięso. Do garnka dodać fasolę razem z zalewą, pomidory obrane ze skórki i pokrojone w kostkę oraz brukselkę pokrojoną na ćwiartki,
dołożyć ponownie mięso obrane z kości. Śmietanę wymieszać z mąką i niewielką ilością wody i taka mieszanką zabielić nasza zupę po dodaniu do garnka całość zagotować i gotować jeszcze 2-3 minuty.
Po wyłączeniu palnika do garnka dodać drobno pokrojony czosnek, buraki starte na tarce z grubymi oczkami na koniec zupę doprawić do smaku solą, pieprzem i zakwasić niewielka ilością soku z cytryny.
Przed podaniem posypać zielona pietruszką lub koperkiem, zupa ma być gęsta i treściwa jak danie jednogarnkowe.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

KORAL 03.03.2016 17:21
Barszczyk pychotka, z brukselką nie robiłam.
Anna169Hosz 03.03.2016 12:09
Lubię takie jedzonko.
mysza75 03.03.2016 09:48
pyszny barszczyk
Konczi 03.03.2016 09:38
jestem pewna że jest pyszny :)
Habibi 03.03.2016 08:45
Bardzo smakowita zupka :) Robię dość podobną, ale wypróbuję i tę :)
gusia1000 03.03.2016 00:09
Dobra zupa.
Iwusia 02.03.2016 23:08
smaczna ta zupka
Babeczka35 02.03.2016 21:46
Pyszna zupka.
Magula 02.03.2016 21:28
bardzo ciekawa propozycja
Beatris 02.03.2016 19:52
Bardzo apetyczna zupka:)
2milutka 02.03.2016 19:28
smaczna zupa :)
wwwiolka 02.03.2016 19:15
Bardzo fajny przepis.
bryndzia93 02.03.2016 19:07
Pyszna zupka :)
bertpvd 02.03.2016 18:48
pyszny barszczyk

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak