Barszczyk na maślance

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • maślanka

    2 litry
  • mleko

    0,5 litry
  • sól

    do smaku
  • jajko

    6 sztuk
  • kiełbasa

    2 laski
  • mąka

    2,5 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Maślankę przelewamy do garnka i gotujemy z kiełbasą pokrojoną w plasterki. W mleku rozmącamy mąkę. Jeśli maślanka już się gotuje zalewamy ją mlekiem. Podgrzewamy do zagotowania. Doprawiamy solą.
Jajka gotujemy na twardo. Obieramy i dzielimy na połowę.

Barszczyk podajemy z jajkiem. Jemy do chleba.


Jest to bardzo dobry sposób na wykorzystanie maślanki, jeśli ktoś w domu robi masło. Przepis jest bardzo prosty, a efekt przyciąga smakiem i zapachem. Dodatkowo danie jest bardzo zdrowe. W ten sam sposób można zrobić barszczyk na serwatce, która zostaje nam przy robieniu sera twarogowego

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 13.02.2014 00:23
Dobry taki.
Milka100 05.01.2014 16:42
super barszcz
Laila2786 05.01.2014 14:11
wygląda apetycznie
norweska20 05.01.2014 13:44
zupka palce lizać
Monika10 05.01.2014 13:41
smakowity barszczyk
Marta1986 05.01.2014 13:26
smacznie wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat