Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Barszczyk czysty na wywarze z głowy karpia

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

buraki ćwikłowe 1 kg
marchewka 2
pietruszka 1
cebula
wywar z gotowanych grzybów
sól
pieprz
cukier
ocet jabłkowy
Liść laurowy suszony Prymat
ziele angielskie
cebula 1/4
natka pietruszki
olej rzepakowy 2 ciemny
karp 1 głowa

Przepis i sposób przygotowania na: Barszczyk czysty na wywarze z głowy karpia

Buraki ugotować dzień wcześniej, wystudzić, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, zasypać cukrem, 3-4 łyżki i dodać 2 łyżki octu, wymieszać i odstawić.
Do garnka wlać ok 4 l wody, włożyć włoszczyznę listek laurowy i ziele angielskie, gotować ok 20 min, następnie włożyć głowę karpia (mogą być dwie, lub z innych ryb) Gotować na bardzo wolnym ogniu kolejne 20-30 min. Wyjąć włoszczyznę i głowę, dodać buraczki, wywar z grzybów i zagotować ponownie. Gotować ok 10 min. Odcedzić przez gęste sito. Na patelni przysmażyć drobno posiekaną cebulkę na oleju rzepakowym ciemnym i dodać do barszczyku. Doprawić do smaku pieprzem, solą, cukrem i octem jabłkowym. Posypać natką pietruszki.
Przed podaniem barszczyk podgrzewać pilnując by się nie zagotował.

Podawać z uszkami, pasztecikami, krokietami, kulebiakiem lub kluseczkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aniagdz 28.12.2013 10:21
musze spróbowac taki pomysł
Rycerz
Rycerz 27.12.2013 21:05
barszcz na karpiu, interesujący pomysł.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak