Barszczyk czysty na wywarze z głowy karpia

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • buraki ćwikłowe

    1 kg
  • marchewka

    2
  • pietruszka

    1
  • cebula

  • wywar z gotowanych grzybów

  • sól

  • pieprz

  • cukier

  • ocet jabłkowy

  • Liść laurowy suszony Prymat

  • ziele angielskie

  • cebula

    1/4
  • natka pietruszki

  • olej rzepakowy

    2 ciemny
  • karp

    1 głowa
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Buraki ugotować dzień wcześniej, wystudzić, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, zasypać cukrem, 3-4 łyżki i dodać 2 łyżki octu, wymieszać i odstawić.
Do garnka wlać ok 4 l wody, włożyć włoszczyznę listek laurowy i ziele angielskie, gotować ok 20 min, następnie włożyć głowę karpia (mogą być dwie, lub z innych ryb) Gotować na bardzo wolnym ogniu kolejne 20-30 min. Wyjąć włoszczyznę i głowę, dodać buraczki, wywar z grzybów i zagotować ponownie. Gotować ok 10 min. Odcedzić przez gęste sito. Na patelni przysmażyć drobno posiekaną cebulkę na oleju rzepakowym ciemnym i dodać do barszczyku. Doprawić do smaku pieprzem, solą, cukrem i octem jabłkowym. Posypać natką pietruszki.
Przed podaniem barszczyk podgrzewać pilnując by się nie zagotował.

Podawać z uszkami, pasztecikami, krokietami, kulebiakiem lub kluseczkami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
aniagdz 28.12.2013 10:21
musze spróbowac taki pomysł
Rycerz 27.12.2013 21:05
barszcz na karpiu, interesujący pomysł.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat