Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Barszcz zabielany z wkładką

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Główne

buraki czerwone 400 g
włoszczyzna 250 g
woda 2 l
zakwas buraczany 0,5 szklanki
śmietana 18 proc 0,5 szklanki
sól
pieprz
mąka 2 łyżki
cukier 1 łyżka
czosnek 1 ząbek

Dodatki

ziemniaki 2 sztuki
fasola czerwona z puszki 1
koperek
przecier pomidorowy 2 łyżeczki

Porada

Wersję bez dodatków jak i z wkładką można podać jajkiem gotowanym na twardo.

Przepis i sposób przygotowania na: Barszcz zabielany z wkładką

Wersja bez dodatków: Warzywa obrać, pokroić w talarki, gotować w osolonej wodzie do miękkości. Wywar przecedzić. Czosnek rozetrzeć z cukrem i solą, dodać mąkę, śmietankę, dokładnie wymieszać i wlać do wywaru. Do smaku dodać pieprz i zakwas burakowy.

Wersja z warzywami i dodatkami: Będą potrzebne 2 garnki. Buraki i włoszczyznę obrać i podzielić na dwie części.

Pierwszą część pokroić w talarki, gotować w osolonej wodzie (1 litr) do miękkości. Następnie wywar przecedzić.

Drugą część warzyw pokroić w julienki, gotować w osolonej wodzie (1 litr) do miękkości. W międzyczasie obrać ziemniaki, pokroić w kosteczkę. Jak warzywa zmiękną dodać ziemniaki i wywar z pierwszej części. Gotować do miękkości ziemniaków. Czosnek rozetrzeć z cukrem i solą, dodać mąkę, śmietankę, dokładnie wymieszać i wlać do wywaru. Do smaku dodać pieprz przecier pomidorowy i i zakwas burakowy. Na sam koniec dodać przepłukaną fasolę. Podawać ze świeżym koperkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Joanna Kryla 20.09.2016 12:39
Pyszna zupka, uwielbiam:)
Ewa Wojtaszko 20.09.2016 12:21
przepyszny !:)
Futka 20.09.2016 12:17
Przepyszny barszczyk :)
Krzysztof15 20.09.2016 11:45
bardzo lubię
2milutka 20.09.2016 11:28
Jakie efektowne zdjęcie !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak