Barszcz zabielany z wkładką

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Główne

  • buraki czerwone

    400 g
  • włoszczyzna

    250 g
  • woda

    2 l
  • zakwas buraczany

    0,5 szklanki
  • śmietana 18 proc

    0,5 szklanki
  • sól

  • pieprz

  • mąka

    2 łyżki
  • cukier

    1 łyżka
  • czosnek

    1 ząbek

Dodatki

  • ziemniaki

    2 sztuki
  • fasola czerwona z puszki

    1
  • koperek

  • przecier pomidorowy

    2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wersja bez dodatków: Warzywa obrać, pokroić w talarki, gotować w osolonej wodzie do miękkości. Wywar przecedzić. Czosnek rozetrzeć z cukrem i solą, dodać mąkę, śmietankę, dokładnie wymieszać i wlać do wywaru. Do smaku dodać pieprz i zakwas burakowy.

Wersja z warzywami i dodatkami: Będą potrzebne 2 garnki. Buraki i włoszczyznę obrać i podzielić na dwie części.

Pierwszą część pokroić w talarki, gotować w osolonej wodzie (1 litr) do miękkości. Następnie wywar przecedzić.

Drugą część warzyw pokroić w julienki, gotować w osolonej wodzie (1 litr) do miękkości. W międzyczasie obrać ziemniaki, pokroić w kosteczkę. Jak warzywa zmiękną dodać ziemniaki i wywar z pierwszej części. Gotować do miękkości ziemniaków. Czosnek rozetrzeć z cukrem i solą, dodać mąkę, śmietankę, dokładnie wymieszać i wlać do wywaru. Do smaku dodać pieprz przecier pomidorowy i i zakwas burakowy. Na sam koniec dodać przepłukaną fasolę. Podawać ze świeżym koperkiem.
wedith1
Wersję bez dodatków jak i z wkładką można podać jajkiem gotowanym na twardo.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Joanna Kryla 20.09.2016 12:39
Pyszna zupka, uwielbiam:)
Ewa Wojtaszko 20.09.2016 12:21
przepyszny !:)
Futka 20.09.2016 12:17
Przepyszny barszczyk :)
Krzysztof15 20.09.2016 11:45
bardzo lubię
2milutka 20.09.2016 11:28
Jakie efektowne zdjęcie !

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat