Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Główne
-
buraki czerwone
400 g -
włoszczyzna
250 g -
woda
2 l -
zakwas buraczany
0,5 szklanki -
śmietana 18 proc
0,5 szklanki -
sól
-
pieprz
-
mąka
2 łyżki -
cukier
1 łyżka -
czosnek
1 ząbek
Dodatki
-
ziemniaki
2 sztuki -
fasola czerwona z puszki
1 -
koperek
-
przecier pomidorowy
2 łyżeczki
Sposób przygotowania
Wersja z warzywami i dodatkami: Będą potrzebne 2 garnki. Buraki i włoszczyznę obrać i podzielić na dwie części.
Pierwszą część pokroić w talarki, gotować w osolonej wodzie (1 litr) do miękkości. Następnie wywar przecedzić.
Drugą część warzyw pokroić w julienki, gotować w osolonej wodzie (1 litr) do miękkości. W międzyczasie obrać ziemniaki, pokroić w kosteczkę. Jak warzywa zmiękną dodać ziemniaki i wywar z pierwszej części. Gotować do miękkości ziemniaków. Czosnek rozetrzeć z cukrem i solą, dodać mąkę, śmietankę, dokładnie wymieszać i wlać do wywaru. Do smaku dodać pieprz przecier pomidorowy i i zakwas burakowy. Na sam koniec dodać przepłukaną fasolę. Podawać ze świeżym koperkiem.
Wersję bez dodatków jak i z wkładką można podać jajkiem gotowanym na twardo.![]()
Komentarze (5)
Nie masz konta? Zarejestruj się