Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Barszcz zabielany śmietaną i mlekiem

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Barszcz zabielany jest bardzo smaczną zupą na jesienne i chłodne dni zimowe, z jajkiem, ziemniaki z okrasą i jest sycący obiad. SMACZNEGO!!!

Składniki:

kości schabowe 1 kilogram
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
ziele angielskie 4 sztuki
buraki czerwone 1 kilogram
marchew 3 sztuki
Kucharek przyprawa do potraw 1 łyżka
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżeczka
cukier 2 łyżki
ocet jabłkowy 2 łyżki
śmietana 18% 200 mililitrów
mleko 1 szklanka
mąka pszenna 2.3 łyżki
jajko 2 sztuki
jajka ugotowane na twardo 10 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Barszcz zabielany śmietaną i mlekiem

Na kościach schabowych ugotować wywar z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego, ugotowane kości wyjąć, ostudzić i obrać z kości mięsko.

Buraki obrane w pojemniku blendera na tarczy do warzyw zetrzeć buraki lub na tarce na grubszych oczkach.

Buraki wsypać do wywaru, dodać kucharka, marchewkę i gotować do miękkości buraków, dodać cukier, pieprz mielony, ocet jabłkowy.

Mąkę, jajka, śmietanę, mleko wymieszać i wlać do barszczu, mieszać do zagęszczenia barszczu.

Podawać z jajkami ugotowanymi na twardo.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak