Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Barszcz z pieczonych buraków z uszkami

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

barszcz

buraki 1,5 kg
bulion 1 l
cebula biała 1 szt
ząbki czosnku 3 szt
Liść laurowy suszony Prymat
ziele angielskie
Pieprz czarny mielony Prymat
grzyby suszone 6 szt
ocet winny 2 łyżki
sól
cukier

uszka

mąka pszenna typ 500 300 g
żółtko jajek 1 szt
gorąca woda 160 ml
masło 50 g
sól 1 szczypta
grzyby suszone 20 szt
kapusta kiszona
masło 2 łyżki
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Barszcz z pieczonych buraków z uszkami

Kroki postępowania

1
Barszcz: Buraki szorujemy, osuszamy i zawijamy pojedynczo w folię aluminiową. Pieczemy w 180 stopniach C przez 1h. Odwijamy, studzimy i obieramy ze skórki.

Krok 1 - Barszcz z pieczonych buraków z uszkami foto
2
Kroimy w kostkę.
Grzyby (zarówno do zupy jak i do uszek) gotujemy w niedużej ilości wody (wywar zachowujemy). Kilka pozostawiamy do barszczu, resztę drobno siekamy.
Krok 2 - Barszcz z pieczonych buraków z uszkami foto
3
Wywar z gotowania grzybów łączymy z 1l bulionu. Dodajemy pokrojone w kostkę buraki, opieczoną cebulę, ziele angielskie, liść laurowy i ziarna pieprzu i gotujemy na małym ogniu aż barszcz nabierze intensywnej barwy i buraczanego smaku. Dodajemy całe ząbki czosnku i ocet. Doprawiamy do smaku solą, cukrem i ewentualnie świeżo mielonym czarnym pieprzem. Przed podaniem odcedzić i podgrzać ale nie zagotować bo straci kolor!
Krok 3 - Barszcz z pieczonych buraków z uszkami foto
4
Uszka: W garnku rozgrzewamy łyżkę masła i przesmażamy na niej kiszona kapustę. Podlewamy niewielka ilością wody i dusimy do miękkości dolewając wody w razie potrzeby. Kapustę drobno siekamy. Łączymy z grzybami, łyżką masła, sola i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Z maki, żółtka, masła, wody i szczypty soli zagnieść jednolite, elastyczne ciasto.
Krok 4 - Barszcz z pieczonych buraków z uszkami foto
5
Cieniutko rozwałkować i wykroić koła. Na środek każdego nałożyć łyżeczkę farszu. Zlepić formując uszko. Gotować w osolonym wrzątku kilka minut od wypłynięcia.
Krok 5 - Barszcz z pieczonych buraków z uszkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 29.10.2014 13:48
Dobra zupa na święta.
Malinka 28.10.2014 20:32
Aż zapachniało świętami... :)
noninka77 28.10.2014 18:10
Pięknie podany :)
monikalangier 28.10.2014 17:24
uwielbiam barszcz w każdej wersji
mysza75 28.10.2014 16:59
jaki pyszny barszczyk, palce lizać
Marta Ryżek-Kalkowska 28.10.2014 13:54
Uwielbiam :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak