Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
Młode buraczki z razem łodygami liściowymi
1/2 kg -
marchew
2 szt. -
cebula
1/2 szt. -
seler korzeniowy
1/4 szt. -
liście selera
1-2 gałązki -
sok z cytryny
do smaku -
sól
do smaku -
pieprz
do samku -
koperek
1 pęczek -
śmietana
do smaku -
lubczyk
1-2 gałązki
Przepis i sposób przygotowania Barszcz z młodych buraczków z botwinką
Do garnka wlać wodę, wrzucić kawałek obranego selera, połówkę cebuli, liście selera i lubczyku, pokrojoną w plasterki marchew i zagotować.
Po około 5minutach od zagotowania, wrzucić pokrojone na ćwiartki buraczki (razem z łodygami). Gotować aż warzywa będą miękkie. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wyjąć liście selera i lubczyku, seler i cebulę. Dodać posiekany koperek. Można podawać z łyżką śmietany lub pasztecikami z kiszoną kapusta i grzybami.
Barszcz nabierze więcej koloru i smaku jeśli przed podaniem dłuższą chwilę postoi jeszcze w garnku (można go także lekko przestudzić i znowu podgrzać)
Komentarze (10)