Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Barszcz z botwinki

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

botwinka 2 pęczki
czosnek 2 ząbki
bulion 1 l
ocet winny 1 łyżka
sok z cytryny 2 łyżeczki
jajka ugotowane na twardo 2 szt
ziemniaki ugotowane kilka szt
śmietana 18 proc 6 łyżek
śmietana 30% 6 łyżek
Majeranek suszony Prymat 1 łyżka
sól
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Barszcz z botwinki

1. Botwinkę dokładnie myjemy i w całości kroimy na mniejsze kawałki. Do garnka wlewamy rosół, dodajemy botwinkę i gotujemy do momentu wrzenia. Dodajemy ocet, sok z cytryny i całość zostawiamy pod przykryciem na całą noc.

2. Na drugi dzień barszcz dokładnie miksujemy blenderem na krem. Odlewamy 2 chochle, a resztę zagotowujemy. Do odłożonej zupy dodajemy obydwie śmietany, czosnek przeciśnięty przez praskę i dokładnie rozprowadzamy trzepaczką, a następnie wlewamy do reszty. Barszcz doprawiamy do smaku wegetą, solą, pieprzem i majerankiem.

3. Zupę podajemy z ugotowanymi młodymi ziemniakami, jajkiem na twardo i koperkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

katerinaJ 25.03.2015 15:32
Uwielbiam, mój ulubiony :)
Futka 25.03.2015 13:34
Przepyszny barszczyk :) Uwielbiam :)
Barbara777 25.03.2015 13:10
smaczny barszczyk
Magdalena Rysińska 25.03.2015 12:36
Jak nigdy nie jadłam botwinki tak- zjadłabym.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak