Doradca Smaku logoandPrymat logo
Sprawdzone przepisy na Boże Narodzenie. ZOBACZ

Barszcz z botwinki

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

botwinka
2 pęczki
czosnek
2 ząbki
bulion
1 l
ocet winny
1 łyżka
sok z cytryny
2 łyżeczki
jajka ugotowane na twardo
2 szt
ziemniaki ugotowane
kilka szt
śmietana 18 proc
6 łyżek
śmietana 30%
6 łyżek
Majeranek suszony Prymat
1 łyżka
Sklep Prymat
sól
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Barszcz z botwinki

1. Botwinkę dokładnie myjemy i w całości kroimy na mniejsze kawałki. Do garnka wlewamy rosół, dodajemy botwinkę i gotujemy do momentu wrzenia. Dodajemy ocet, sok z cytryny i całość zostawiamy pod przykryciem na całą noc.

2. Na drugi dzień barszcz dokładnie miksujemy blenderem na krem. Odlewamy 2 chochle, a resztę zagotowujemy. Do odłożonej zupy dodajemy obydwie śmietany, czosnek przeciśnięty przez praskę i dokładnie rozprowadzamy trzepaczką, a następnie wlewamy do reszty. Barszcz doprawiamy do smaku wegetą, solą, pieprzem i majerankiem.

3. Zupę podajemy z ugotowanymi młodymi ziemniakami, jajkiem na twardo i koperkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

katerinaJ 25.03.2015 15:32
Uwielbiam, mój ulubiony :)
Futka 25.03.2015 13:34
Przepyszny barszczyk :) Uwielbiam :)
Barbara777 25.03.2015 13:10
smaczny barszczyk
Magdalena Rysińska 25.03.2015 12:36
Jak nigdy nie jadłam botwinki tak- zjadłabym.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak