Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Barszcz z botwinką i uszkami

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

na uszka;
mąka 2 szkl
jajko 2 szt
woda do ciasta
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
olej do smażenia
cebula 0,5 szt
na barszczyk;
buraczki ćwikłowe z nacią 1 pęczek
żeberka wieprzowe 300 gr
cebula 0,5 szt
ziele angielskie 4 ziarna
Liść laurowy suszony Prymat 1 zt
Bulion grzybowy 1 szt
śmietana 200 ml
Kwas cytrynowy Prymat do smaku
cukier 1 łyżeczka do smaku
grzyby suszone 150 gr

Przepis i sposób przygotowania na: Barszcz z botwinką i uszkami

Przygotować uszka ;
Grzyby (jeśli suszone wcześniej namoczyć) ugotować, odcedzić, drobno posiekać.
Doprawić solą i pieprzem dodać jajko i tartą bułkę oraz przysmażoną na oleju drobno posiekaną cebulkę . wymieszać
Ciasto zagnieść z mąki jajka i wody z dodatkiem szczypty soli.
Rozwałkować cienko, pociąć na kwadraty, kłaść nadzienie, składać po przekątnej i sklejać jak uszka . Ugotować we wrzątku. wystudzić.

Ugotować barszcz;
Żeberka opłukać i włożyć do wrzątku . Dodać ziele angielskie, cebulę i listek laurowy, doprawić solą i ugotować. Buraczki oczyścić i pokroić jak na barszcz. Mięso wyjąć i oddzielić od kości, pokroić i wrzucić do wywaru. Dodać tez buraczki i szczyptę kwasku cytrynowego i bulion grzybowy. Ugotować , doprawić do smaku solą pieprzem i cukrem. Pod koniec dodać śmietanę rozmieszaną z niewielką ilością barszczu.
Do barszczu wrzucić uszka i już nie gotować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Koper 01.04.2011 11:44
piękny barszczyk

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak