Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najlepsze przepisy na grilla SPRAWDŹ

Barszcz z botwinką

0.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Liczba porcji
Liczba porcji: 5+ os.

Składniki:

woda
2 litry
kości cielęce
1/2 kg
włoszczyzna
1 sztuka
sól
do smaku
Sklep Prymat
buraki
400 gram
botwinka
250 gram
śmietana
2 szklanki
mąka
2 łyżki
koperek
do smaku
Sklep Prymat
pieprz
do smaku
Sklep Prymat
cukier
do smaku
sok z cytryny
do smaku
ziemniaki ugotowane
0,5 kg
jajko ugotowane na twardo
3 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Barszcz z botwinką

Przygotowuję wywar z kości i warzyw. Kości myję, robię na mniejsze kawałki i wrzucam do zimnej osolonej wody. Gotuję przez 60 minut. Następnie myję warzywa i po 20 minutach gotowania kości dorzucam dużą włoszczyznę i po 40 minutach wywar jest gotowy. Kolejnym krokiem jest przygotowanie zakwasu z buraków. Umyte buraki obieram i kroję na mniejsze kawałki, zalewam 0,5 lita wywaru z kości i warzyw, dodaje sól i pieprz, gotuje przez 10 minut i odstawiam na godzinkę. W tedy mój wywar z buraków jest gotowy. Umytą botwinkę kroję na mniejsze kawałki i zalewam pozostałym wywarem z kości i warzyw, dodaję sok z cytryny, przyprawy i chwilę gotuję. Wywar z buraków wlewam do botwinki, dodaję śmietanę wymieszaną z mąką i całość mieszam, gotuję i przyprawiam do smaku. Zupe podaje z jajkiem ugotowanym na twardo i ziemniakami z wody, smacznego;)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stachu90 04.09.2012 10:20
pycha
dianix 02.09.2012 15:06
robie czesto
Betka 01.09.2012 09:56
mniam mniam rewelacyjny;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak