Przepis i sposób przygotowania na: Barszcz wigilijny z uszkami
Uszka:
Ciasto:
40 dag mąki
1 szklanki ciepłej wody
1jajko
Szczypta soli
Łyzka oliwy
Farsz:
30 dag kapusty kiszonej
Pół szklanki suszonych grzybów
1 nieduże cebula
Sol, pieprz do smaku
3-4 liście laurowe
Oliwa do podsmażenia
Grzyby zamoczyć żeby zmiekły. Następnie ugotowac je w tej samej wodzie w której się moczyły.
Buraki obrać i pokroic na mniejsze kawałki. Wrzucić do duzego garnka z marchewką, pietruszka, selerem. Dodać przyprawy i łyżkę masła- jedynego tłuszczu w tej potrawie. Gdy wywar będzie ugotowany wrzucić grzyby i jeszcze chwile razem pogotować. Pod koniec wlac sok wyciśnięty z cytryny.
Uszka:
Grzyby zamoczyc w gorącej wodzie gdy zmiękna drobno je pokroić. Cebulę drobniutko pokroić i podsmażyć. Kapustę gotować aż będzie miękka. Następnie wycisnąć sok, i drobno ją pokroić. Grzyby kapustę i cebulę połączyć i razem podsmażyć z liśćmi laurowymi i doprawić. Przed nałozeniem farszu liscie usunąć.
Składniki na ciasto zagnieść, aby było sprężyste. Cienko rozwałkowac jak na pierogi i pokroic na kwadraty o bokach o ok. 5-6 cm. Na każdy kwadrat nałożyc łyżeczkę farszu i złożyć na trójkąt. Następnie jednakowe boki trójkąta złożyć do siebie, a trzeci bok lekko odgiąć do tyłu.
Gotowac w osolonej wodzie aż do wyłynięcia na powierzchnię.