Barszcz wigilijny

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • buraki

    1 kg
  • cebula

    4 sztuki
  • seler

    1/4 sztuki
  • grzyby suszone

    4-5 sztuk
  • czosnek

    3-4 ząbki
  • liść laurowy

    1 sztuka
  • ziele angielskie

    kilka ziarenek
  • jałowiec

    kilka ziarenek
  • goździki

    2-3 sztuki
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • cukier

    do smaku
  • jabłko kwaśne

    kilka szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Buraki umyć, włożyć do wrzącej wody, ugotować do miękkości. Grzybki umyć, namoczyć na kilka godzin, potem posolić i ugotować w tej samej wodzie. Po upływie ok. 1/2 godziny dodać pokrojony seler i cebulę. Ugotowane grzybki odcedzić z wywaru, drobno posiekać. Ostudzone buraki obrać, utrzeć na tarce, posolić, zalać wrzącą wodą, zagotować. Jabłka umyć, obrać, utrzeć na tarce z małymi otworami, dodać do gotujących się buraków z przyprawami. Gdy zawrze - odstawić. Wlać wywar z grzybów i warzyw. Czosnek posiekać i rozetrzeć z solą, dodać do zupy. Pozostawić na około 1/2 - 1 godziny. Przed podaniem barszcz przecedzić przez gęste sito. Podawać z uszkami nadzianymi grzybami. Barszcz powinien być bardzo gorący.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
plocia 09.01.2013 22:03
Barszczyk na buraczkach jest pyszny.
RenataZ-et 26.12.2010 23:46
Pyszny, świąteczny barszczyk :)
Iwona51 26.12.2010 21:39
smaczne
PaniMISIOWA 26.12.2010 09:07
Pięknie wygląda!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat