Barszcz wielkanocny

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kości wieprzowe

    50 dag
  • sól

    1,5 łyżeczki
  • marchew

    1 szt
  • pietruszka

    1 szt
  • seler

    1/2 szt
  • cebula

    1 szt
  • kiełbasa

    10 dag
  • boczek wędzony

    10 dag
  • grzyby suszone

    2 szt
  • pieprz czarny ziarnisty

    4 kulki
  • liść laurowy

    2 szt
  • ziele angielskie całe

    4 kulki
  • kiełbasa biała

    20 dag
  • ząbki czosnku

    2 szt
  • zakwas na żur

    250 ml
  • majeranek

    2 łyżeczki
  • śmietana 18 proc

    200 g
  • jajka

    8 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do dużego garnka włożyć opłukane kości, wlać 3 litry zimnej wody, posolić i gotować pod przykryciem przez ok. pół godziny.Następnie dodać obrane warzywa, nieobraną opłukaną cebulę, wędzony boczek i kiełbasę , suszone grzyby , pieprz, liście laurowe oraz ziele angielskie. Po zagotowaniu zszumować, zmniejszyć ogień, przykryć i gotować przez ok. 1 godzinę. Do wywaru dodać białą kiełbasę, majeranek i gotować na małym ogniu przez ok. 20 minut.Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, zakwas na żur i gotować około 5 minut często mieszając.Zupę doprawić solą i pieprzem. Śmietanę wymieszać z 4 łyżkami zimnej wody, dodać kilka łyżek gorącej zupy i zagęścić. Podawać z kiełbasą i ugotowanym na twardo jajkiem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Róża1 29.06.2017 22:17
przepyszny !!!!!!!!!!
agnieszka214 29.06.2017 20:39
Barszcz biały jest pyszny

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat