Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Barszcz ukraiński z pieczarkami

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

skrzydełka kurczaka 2 szt
ziemniaki 5 szt
marchew 2 szt
pieczarki 6 szt
buraki czerwone 4 szt
ząbki czosnku 4 szt
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
ziele angielskie 2 szt
śmietana 1 łyżka
sól
pieprz
Kucharek przyprawa do potraw

Przepis i sposób przygotowania na: Barszcz ukraiński z pieczarkami

Kroki postępowania

1
Do garnka wlewamy wodę, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie i stawiamy wodę do zagotowania. Do gotującej się wody wrzucamy umyte skrzydełka, przyprawiamy solą i Kucharkiem i dotujemy pod przykryciem do miękkości. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w małą kosteczkę, wrzucamy do gotującej się zupy.
Krok 1 - Barszcz ukraiński z pieczarkami  foto
2
Marchewki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Dorzucamy do garnka.
Krok 2 - Barszcz ukraiński z pieczarkami  foto
3
Następnie dorzucamy obrane i pokrojone w plasterki pieczarki. Zupę dokładnie mieszamy i gotujemy do miękkości ziemniaków.
Krok 3 - Barszcz ukraiński z pieczarkami  foto
4
Pod koniec gotowania dodajemy starte na tarce buraczki, które wcześniej były już ugotowane. Ja miałam mrożone.
Krok 4 - Barszcz ukraiński z pieczarkami  foto
5
W kubku mieszamy śmietanę z odrobiną wody i lekko zabielamy barszcz, dokładnie mieszając. Na końcu do barszczu ukraińskiego dodajemy obrane ząbki czosnku i przyprawiamy pieprzem.
Krok 5 - Barszcz ukraiński z pieczarkami  foto
6
Barszcz podajemy jeszcze gorący, wówczas najlepiej rozgrzewa.
Krok 6 - Barszcz ukraiński z pieczarkami  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 25.02.2015 19:38
Fajna zupka.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak