Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Barszcz ukraiński z fasolką szparagową

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kości schabowe 1 szt
buraki czerwone 3 szt
marchewka 2-3 szt
pietruszka 2 szt
seler 1/4 szt
por (biała część) 1 szt
cebula 1 szt
fasolka szparagowa 1 garść
koncentrat pomidorowy 1 łyżka
Kostki rosołowe Kucharek 3 szt
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
Ziele angielskie całe Prymat 5-6 szt
ziemniaki 2 szt
ocet 10 %
sól
Pieprz czarny Prymat w młynku
cukier
kwaśna śmietana
natka pietruszki
ząbki czosnku 2 szt

Porada

Jeżeli nie tolerujesz octu w potrawach możesz zastąpić go sokiem z cytryny.

Przepis i sposób przygotowania na: Barszcz ukraiński z fasolką szparagową

Kroki postępowania

1
Kość od schabu zalać zimną woda, dodać kostki rosołowe, liść laurowy i ziele angielskie i gotować wywar przez ok 30-40 min. Wszystkie warzywa obrać i umyć.Z fasolki szparagowej poodcinać końcówki.
Krok 1 - Barszcz ukraiński z fasolką szparagową foto
2
Marchewkę, pietruszkę, seler, buraki i ziemniaki pokroić w ok. centymetrową kostkę Por przeciąć wzdłuż a następnie w paseczki. Cebulę posiekać drobno, a fasolkę pociąć w ok.centymetrowe kawałki.
Krok 2 - Barszcz ukraiński z fasolką szparagową foto
3
Z wywaru wyjąć kość, dodać warzywa. Gotować na małym ogniu do miękkości warzyw. Doprawić solą, świeżo mielonym pieprzem, cukrem, koncentratem pomidorowym. Koniecznie dodać choć łyżkę octu-to dzięki niemu zachowamy ładny kolor barszczu. Na koniec przecisnąć przez praskę dwa ząbki czosnku i dodać je do barszczu. Podawać z kleksem kwaśnej, gęstej śmietany i posiekaną natką pietruszki. Smacznego!
Krok 3 - Barszcz ukraiński z fasolką szparagową foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak