Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Barszcz ukraiński (GHS version)

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

buraki czerwone 500 g
fasola 100 g
sok pomidorowy 150 ml
kapusta włoska 1/2 główki (małej)
kości schabowe 1/2 kg
marchewka
pietruszka
seler korzeniowy mały
por (biała część)
kwaśna śmietana
sól i pieprz
sok z cytryny
ziemniaki 4 szt
cukier
Ziele angielskie całe Prymat
Liść laurowy suszony Prymat
fasolka szparagowa 100 g (ugotowana)

Przepis i sposób przygotowania na: Barszcz ukraiński (GHS version)

Fasolę opłukać ,na co najmniej 6 godzin namoczyć w zimnej wodzie ,po czym gotować w tej samej wodzie około 1,5 godziny ,pod koniec dodając łyżeczkę soli. Kiedy fasola będzie miękka ,odcedzić. Buraki oczyścić ,dokładnie umyć i ,niedobrane ,gotować około godziny. W tym czasie przygotować bulion mięsno-warzywny ,gotując kości razem z warzywami w osolonym wrzątku dodając przyprawy (ziele angielskie ,liść laurowy ,sól i kilka ziarenek czarnego pieprzu). Po zagotowaniu wyjąć kości i warzywa. Marchew pokroić w pół talarki. Do powstałego bulionu wrzucić buraki pokrojone w większą kostkę ,fasolę ,ziemniaki pokrojone w kostkę ,poszatkowaną kapustę i sok z pomidorów ,gotować około 40 min na małym ogniu. Pod koniec gotowania dodać fasolkę szparagową ze słoika ,doprawić do smaku sokiem z cytryny ,solą ,pieprzem oraz cukrem ,doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia. Podawać z kwaśną śmietaną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kuchnia Marty 07.12.2014 13:46
:D Ja właśnie też gotuję barszcz ukraiński ale troszeczkę inny z suszonymi grzybami taki jak moja mama zawsze robiła! Twój wygląda bardzo apetycznie!
Lis 07.12.2014 13:24
Smakowite:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak