Barszcz ukraiński babci Ani

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • buraki czerwone

    50 dag
  • włoszczyzna

    1 opakowanie
  • kapusta biała

    1/2 główki
  • ziemniaki

    30 dag
  • fasola Jaś

    1 szklanka
  • śmietana 12%

    100 ml
  • czosnek

    1 ząbek
  • koper świeży

    1/2 pęczek
  • przyprawa do zup i potraw w płynie Kucharek

    1 liść
  • ocet 10 %

    do smaku
  • cukier

    do smaku
  • sól

    do smaku
  • Kucharek przyprawa uniwersalna

    do smaku
  • liść laurowy

    2 szt
  • kostka rosołowa

    2 szt
  • ziele angielskie całe

    3 ziarna
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Fasolę zamoczyć na 12h.
Buraki i włoszczyznę obrać. Włoszczyznę (oprócz pora) pokroić na drobne kawałki. Do garnka wrzucić włoszczyznę, fasolę i buraki, zalać zimną wodą tak aby warzywa swobodnie pływały.
Kapustę posiekać na drobne kawałki, dodać do garnka. Wrzucić liść laurowy, ziele angielskie, maggi i czosnek. Zagotować pod przykryciem. Kiedy wywar zacznie wrzeć wrzucić kostki rosołowe. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Kiedy buraki zaczynają być miękkie, wyciągnąć z zupy i pokroić w zapałkę. Wrzucić ziemniaki i pokrojone buraczki. Dodać ocet i cukier. Wsypać skrojony koper. Przyprawić kucharkiem i solą. Wlać śmietanę.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Tahitha 07.01.2011 10:24
Oj, jak dawno nie jadłam barszczu ukraińskiego :(
wolochski 06.01.2011 20:54
super
ElizaT 04.01.2011 20:22
chętnie wykorzystam, dodaję do ulubionych, będę robiła.
cukiereczek 18.11.2010 09:46
Smaczna zupa
stokrotka 26.10.2010 08:06
uwelbiam barszcz ukraiński!
gusia1000 26.08.2010 13:51
świetna zupa.
Katarzyna/kate1980 06.08.2010 13:28
super przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat