Barszcz ukraiński

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Wywar

  • pręga wołowa

    300 g
  • woda

    1,5 litra
  • czosnek

    2 ząbki
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2
  • ziele angielskie

    3

Pozostałe składniki

  • fasola biała

    250 g
  • buraki

    3
  • ziemniaki

    3
  • marchewka

    2
  • pietruszka

    1
  • seler

    1/2
  • prawdziwki

    3 suszone
  • por

    1/3
  • kapusta biała

    1/4
  • koncentrat pomidorowy

    1 łyżka
  • zakwas z buraków

    3-4 łyżki
  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • sól

Dodatkowo

  • koperek

    4 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wywar

Mięso zalewamy zimną wodą,doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 10 minut. Usuwamy szumowiny, dodajemy przyprawy, przykrywamy i gotujemy około godziny, aż mięso będzie miękkie.
Fasolę zalewamy wodą i odstawiamy najlepiej na całą noc, aby napęczniała. Następnego dnia gotujemy ją do miękkości. Marchewkę, selera, pietruszkę, ziemniaki i buraki obieramy, kroimy w nie dużą kostkę. Kapustę szatkujemy,a pora kroimy w talarki. Z wywaru wyjmujemy mięso, dodajemy pokrojone buraczki i gotujemy. Po 15 minutach gotowania dodajemy pozostałe warzywa i dalej gotujemy.
Kiedy wszystkie warzywa będą miękkie dodajemy ugotowaną wcześniej fasolę, kwas z buraków i koncentrat pomidorowy. Uzupełniamy wodą jeśli jest taka potrzeba. Można do tego użyć wody w której gotowała się wcześniej fasola. Zupę podprawiamy pieprzem, cukrem, sokiem z cytryny i solą. Gotujemy kolejne 10-15 minut. Pod koniec gotowania dodajemy śmietankę. Podajemy ze świeżo posiekanym koperkiem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ola1984 19.07.2017 13:38
Pysznie wygląda :)
Róża1 19.07.2017 00:31
bardzo smaczny barszczyk :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat