Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Barszcz Ukraiński

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

włoszczyzna
buraki czerwone 1 kg
woda 1,5 l
ziemniaki 5 szt.
kapusta biała 0,5 głowki
fasolka szparagowa 20 dag
fasola czerwona z puszki 1 opowanie
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
ziele angielskie 4 szt
ocet 10 % 2 łyżeczki
cukier 1 łyżeczka
śmietana 18 proc 0,5 szklanki
mąka pszenna 1 łyżka
sól do smaku
pieprz do smaku
wieprzowina 0,5 (łopatka)

Przepis i sposób przygotowania na: Barszcz Ukraiński

Kroki postępowania

1
Mięso pokroić w kostkę i wrzucić do garnka.Umyć i obrać włoszczyznę. Dodać do mięsa i zalać wodą. Wrzucić liścia laurowego i ziela angielskie. Zagotować.
Krok 1 - Barszcz Ukraiński foto
2
Poszatkować kapustę. Umyć fasolkę i pokroić na mniejsze części.Obrać ziemniaki i umyć. Pokroić w kostkę. Buraki zetrzeć na tarce o mniejszych oczkach. Wrzucić do garnka zalać 1 szklanką wody, dodać cukier, sól i ocet. Gotować pod przykryciem do miękkości.
Krok 2 - Barszcz Ukraiński foto
3
Z zupy wyjąć ugotowaną zieleninę ( pora, natki itp.) Dodać ziemniaki, kapustę i fasolkę szparagową. Gotować to miękkości.
Krok 3 - Barszcz Ukraiński foto
4
Zupę posolić do smaku i dodać pieprzu. Wlać buraki zagotować, dodać czerwona fasolę.
Krok 4 - Barszcz Ukraiński foto
5
Zrobić zaprawkę (do szklanki ze śmietaną dodać mąkę dokładnie zamieszać zalać chochelką zupy wymieszać i wlać garnka z zupą). Ewentualnie doprawić do smaku.
Smacznego.
Krok 5 - Barszcz Ukraiński foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dorota37 13.08.2013 17:34
Bardzo lubię taki barszczyk :-)
Magula 13.08.2013 08:41
fajna zupka
JOANNA16 13.08.2013 08:21
lubię taki barszczyk
w mojej kuchni 13.08.2013 00:43
taki barszcz to można zjeść ze smakiem

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak