Barszcz Ukraiński

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • włoszczyzna

  • buraki czerwone

    1 kg
  • woda

    1,5 l
  • ziemniaki

    5 szt.
  • kapusta biała

    0,5 głowki
  • fasolka szparagowa

    20 dag
  • fasola czerwona z puszki

    1 opowanie
  • Liść laurowy suszony Prymat

    1 szt
  • ziele angielskie

    4 szt
  • ocet 10 %

    2 łyżeczki
  • cukier

    1 łyżeczka
  • śmietana 18 proc

    0,5 szklanki
  • mąka pszenna

    1 łyżka
  • sól do smaku

  • pieprz do smaku

  • wieprzowina

    0,5 (łopatka)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Barszcz Ukraiński foto
Mięso pokroić w kostkę i wrzucić do garnka.Umyć i obrać włoszczyznę. Dodać do mięsa i zalać wodą. Wrzucić liścia laurowego i ziela angielskie. Zagotować.
Krok 2 - Barszcz Ukraiński foto
Poszatkować kapustę. Umyć fasolkę i pokroić na mniejsze części.Obrać ziemniaki i umyć. Pokroić w kostkę. Buraki zetrzeć na tarce o mniejszych oczkach. Wrzucić do garnka zalać 1 szklanką wody, dodać cukier, sól i ocet. Gotować pod przykryciem do miękkości.
Krok 3 - Barszcz Ukraiński foto
Z zupy wyjąć ugotowaną zieleninę ( pora, natki itp.) Dodać ziemniaki, kapustę i fasolkę szparagową. Gotować to miękkości.
Krok 4 - Barszcz Ukraiński foto
Zupę posolić do smaku i dodać pieprzu. Wlać buraki zagotować, dodać czerwona fasolę.
Krok 5 - Barszcz Ukraiński foto
Zrobić zaprawkę (do szklanki ze śmietaną dodać mąkę dokładnie zamieszać zalać chochelką zupy wymieszać i wlać garnka z zupą). Ewentualnie doprawić do smaku.
Smacznego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Dorota37 13.08.2013 17:34
Bardzo lubię taki barszczyk :-)
Magula 13.08.2013 08:41
fajna zupka
JOANNA16 13.08.2013 08:21
lubię taki barszczyk
w mojej kuchni 13.08.2013 00:43
taki barszcz to można zjeść ze smakiem

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat