Barszcz ukraiński

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kości schabowe

  • fasola

    1 szklanka
  • ziemniaki

    4 sztuki
  • marchewka

    2 sztuki
  • seler

    1/4 sztuki
  • kapusta biała

    1/4 główki
  • buraki czerwone

    4 sztuki
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 sztuki
  • ziele angielskie

    3 ziarna
  • ocet jabłkowy

  • śmietana

  • majeranek

  • cukier

  • sól i pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Fasolę namoczyć (najlepiej moczyć przez całą noc), a buraki ugotować.
W garnku z wodą umieścić mięso na wywar.
Całość zagotować, zszumowaną wodę zlać i nalać świeżej.
Dodać fasolę i gotować na pół twardo.
Wrzucić pokrojone warzywa (ziemniaki, marchew, pietruszkę, selera, kapustę), listki laurowe oraz ziele angielskie.
Około 5-7 minut przed końcem gotowania dodać buraki (starte na grubych oczkach tarki) i ocet (do smaku i dla koloru).
Na końcu wsypać majeranek.
Gotową zupę zabielić śmietaną i doprawić do smaku (cukrem, solą i pierzem).
(Najlepsza jest drugiego dnia - po ugotowaniu.)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 02.02.2017 23:29
Dobra zupa.
paniusiaewa 08.11.2016 12:03
Każdy barszcze kupuje w ciemno.
Diana Rusiłowicz 28.10.2016 01:17
Też ją uwielbiam :)
Bernadeta1 27.10.2016 18:40
moja ulubiona zupka
mirosława4 27.10.2016 13:19
bardzo dobry
Mniam 27.10.2016 10:55
Lubię taki barszcz i właśnie z fasolą :)
Aleksandra/Olcia 27.10.2016 10:50
uwielbiam barszcz ukraiński! dawno nie robiłam,trzeba to nadrobić
Justi2401 27.10.2016 10:20
Jedna z moich ulubionych zup :)
mysza75 27.10.2016 09:55
jaki pyszny barszcz
Krzysztof15 27.10.2016 06:18
Moja ulubiona zupa

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat