Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Barszcz rydzowy z kminkiem

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

rydze 1/2 kg
ziemniaki 1/2 kg
włoszczyzna suszona
kiełbasa biała cienka 300 g
wywar z kurczaka 1 litr
czosnek 2 ząbki
zakwas pszenno-żytni do smaku
Kucharek przyprawa do potraw do smaku
koperek 1 łyżeczka
przyprawa do zup do smaku
kminek 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Barszcz rydzowy z kminkiem

Wywar z kurczaka zagotować, dodać suszoną włoszczyznę, kminek i ziemniaki pokrojone w kostkę - gotować do miękkości z dodatkiem kucharka.
Kiełbaski pokroić w plasterki i dodać do gotującej się zupy.
Rydze oczyścić, opłukać, osączyć, pokroić w plasterki i usmażyć na niewielkiej ilości oleju - doprawić pieprzem i płynną przyprawą do zup.
Kiedy warzywa zmiękną, dodać grzyby, doprawić koperkiem, wyciśniętym czosnkiem, pieprzem i przyprawą do zup.
Gotować razem 5-7 minut, a następnie dolać zakwasu - mieszać, aż całość zawrze.

Do tej zupy dodaję wyłącznie czysty zakwas bez mąki - po prostu zlewam rzadki płyn znad osadu z mąki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Patrycja25 23.10.2012 12:05
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak