Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Barszcz po ukraińsku

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

fasola Jaś 2 szklanka
buraki 4 sztuka
kapusta biała 1/4 sztuka
marchewka 1 sztuka
pietruszka 1 sztuka
ziemniaki 4 sztuka
cebula 2 sztuka
czosnek 4 ząbek
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
ziele angielskie 2 sztuka
sok z cytryny
sól do smaku
Pieprz czarny Prymat w młynku
boczek wędzony 150 gram
olej rzepakowy 3 łyżka
majeranek 2 łyżeczka
Kminek mielony Prymat 1 łyżeczka

Porada

*barszcz podawać z posiekaną natką pietruszki, śmietaną i kromką razowego chleba

Przepis i sposób przygotowania na: Barszcz po ukraińsku

Kroki postępowania

1
Buraczki obrać, opłukać.
Krok 1 - Barszcz po ukraińsku foto
2
Pozostałe warzywa obrać i opłukać.
Krok 2 - Barszcz po ukraińsku foto
3
Fasolę dokładnie wypłukać, zalać wodą i odstawić do na moczenia, najlepiej na całą noc. Następnego dnia fasolę zalać świeżą wodą i gotować na wolnym ogniu, aż będzie miękka. Gdy fasola będzie prawie miękka dodać sól, pokrojone ziemniaki i nadal gotować.
Krok 3 - Barszcz po ukraińsku foto
4
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, dodać pokrojony boczek i smażyć, następnie dodać drobno pokrojoną cebulę i podsmażyć. Dodać rozgniecione 2 ząbki czosnku, a po chwili obraną, umytą i pokrojoną marchewkę, pietruszkę i poszatkowaną kapustę oraz liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Całość dusić na wolnym ogniu, pod koniec dodać przecier pomidorowy.
Krok 4 - Barszcz po ukraińsku foto
5
Na drugiej patelni rozgrzać olej i starte na grubych oczkach tarki buraki, smażyć na wolnym ogniu, a po chwili dodać trochę wody i dusić pod przykryciem, aż zmiękną. Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny.

Gdy ziemniaki będą już lekko miękkie do garnka dodać zawartość obu patelni i całość w dalszym ciągu gotować na wolnym ogniu.

Krok 5 - Barszcz po ukraińsku foto
6
Garnek z zupa zdjąć z ognia i doprawić ją do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem, majerankiem, mielonym kminkiem i rozgniecionym czosnkiem.
Krok 6 - Barszcz po ukraińsku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 15.10.2016 22:23
Taka zupa to marzenie............
Alex_M 11.11.2015 17:07
uwielbiam taki barszcz :)
gosia56 02.11.2015 09:18
super barszczyk
Ewa Wojtaszko 02.11.2015 08:51
smaczny :) ja do mojego nie daje mięska
jagoda5913 02.11.2015 00:17
pyszny barszyk
Barbara13 01.11.2015 23:22
Pyszna i pożywna zupka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak