Barszcz na zakwasie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pietruszka

    3 szt
  • marchew

    3 szt
  • por (biała część)

    1 szt
  • seler

    1 szt
  • grzyby suszone

    20 g
  • buraki

    4 szt
  • liść laurowy

  • ziele angielskie całe

  • pieprz czarny ziarnisty

  • sól

  • majeranek

  • zakwas buraczany

    1,5 l
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Włoszczyznę myjemy, obieramy i gotujemy razem z suszonymi grzybami w osolonej wodzie. Wody powinno być tyle żeby przykryła warzywa.

Buraki myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy 3-4 liście laurowe, kilka kulek ziela angielskiego, kilka ziaren pieprzu oraz sól. Zalewamy taką ilością wody aby przykryła buraki i gotujemy do miękkości.

Łączymy ze sobą wywary warzywno-grzybowy, buraczany oraz zakwas w proporcjach dostosowanych do gustu smakowego. Podgrzewamy razem bardzo uważając aby nie zagotować barszczu bo straci kolor. Doprawiamy do smaku pieprzem i majerankiem

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
kloruś 19.01.2017 22:09
bardzo dziękuję :)
norweska20 17.01.2017 23:59
bardzo lubię:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat