Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Barszcz na zakwasie

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pietruszka 3 szt
marchew 3 szt
por (biała część) 1 szt
seler 1 szt
grzyby suszone 20 g
buraki 4 szt
Liść laurowy suszony Prymat
Ziele angielskie całe Prymat
Pieprz czarny ziarnisty Prymat
sól
majeranek
zakwas buraczany 1,5 l

Przepis i sposób przygotowania na: Barszcz na zakwasie

Włoszczyznę myjemy, obieramy i gotujemy razem z suszonymi grzybami w osolonej wodzie. Wody powinno być tyle żeby przykryła warzywa.

Buraki myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy 3-4 liście laurowe, kilka kulek ziela angielskiego, kilka ziaren pieprzu oraz sól. Zalewamy taką ilością wody aby przykryła buraki i gotujemy do miękkości.

Łączymy ze sobą wywary warzywno-grzybowy, buraczany oraz zakwas w proporcjach dostosowanych do gustu smakowego. Podgrzewamy razem bardzo uważając aby nie zagotować barszczu bo straci kolor. Doprawiamy do smaku pieprzem i majerankiem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kloruś 19.01.2017 22:09
bardzo dziękuję :)
norweska20 17.01.2017 23:59
bardzo lubię:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak