Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Barszcz na wodzie z kiszonych ogórków

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

skrzydełka kurczaka 2 szt
marchew 1 szt
pietruszka 1 szt
cebula 1 szt
czosnek 2 ząbki
majeranek 1łyżka
mąka 4 łyżki
śmietana 12% 0,5 szkl
sól
pieprz
przyprawa do potraw
ziemniaki 2 szt
woda 1 szkl (z kiszonych ogórków)

Przepis i sposób przygotowania na: Barszcz na wodzie z kiszonych ogórków

Warzywa obrać, umyć, włożyć do garnka razem z mięsem, liściem laurowym, kostką rosołową, obraną cebulą i czosnkiem, zalać dwoma litrami wody,posolić, popieprzyć, wsypać trochę jarzynki. Gotować na średnim ogniu ok. 30-40 minut, dolewając wodę, aby płynu było ciągle tyle samo. Warzywa i mięso wyjąć z garnka. Do wywaru dolać sok z ogórków, zagotować. Barszcz zagęścić mąką rozmieszaną w niewielkiej ilości wody, ponownie zagotować. Zabielić śmietaną uprzednio wymieszaną z kilkoma łyżkami barszczu, doprawić majerankiem i ewentualnie przyprawami do smaku.Do barszczu można dodać pokrojoną marchewkę i mięso z wywaru. Można wkroić jajko i podać z białą kiełbasą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

emeslive 29.11.2012 22:46
Robię bardzo podobny, uważam, że taki barszcz jest znakomity w smaku.
Habibi 29.11.2012 13:59
Też robię takie wynalazki i bardzo lubię wszelkie kwaśne zupki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak