Barszcz małorosyjski

Barszcz małorosyjski

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Przepis na ten barszcz pochodzi z kuchni litewskiej. "Aby ocenić litewskie pieśni i potrawy, Trzeba mieć zdrowie, na wsi żyć, wracać z obławy" - Adam Mickiewicz.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • żeberka wędzone

    800 gramów
  • wędlina wędzona

    400 gramów
  • marchewki

    4 sztuki
  • pietruszka

    2 sztuki
  • cebule

    2 sztuki
  • por

    2 sztuki
  • seler korzeniowy

    1 sztuka
  • buraki czerwone

    2 sztuki
  • pomidory

    3 sztuki
  • Kwas burakowy

    1 szklanka
  • mąka

    2 łyżki
  • śmietana

    1 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Z mięsa i włoszczyzny ugotowałem bulion z dodatkiem wędliny. Ugotowane warzywa wyjąłem, mięso i kiełbasę również. Warzywa pokroiłem w kostkę. Kiełbasę w plasterki, a żeberka na mniejsze kawałki.

Kapustę poszatkowałem, udusiłem w rondelku z pozłotą od bulionu. Następnie dodałem do tego mąkę, wymieszałem, rozprowadziłem bulionem.

Wszystkie składniki połączyłem z bulionem, gotowałem jeszcze kilka minut, dołożywszy miąższ z kilku pomidorów, pokrojonych i pozbawionych pestek oraz wlaniu szklanki kwasu burakowego. Przed podaniem zabieliłem śmietaną.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

19.02.2019 09:40
Smakowita potrawa.;)

bietka

19.02.2019 09:36
Bardo smaczna i sycąca zupka :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat