Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Barszcz kurkowy

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kurki 300 g
cebula 1 duża
boczek 100 g
żur do smaku
czosnek 2-3 ząbki
ziemniaki 1 kg
Kucharek przyprawa do potraw
pieprz
ziele angielskie 5 szt.
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Barszcz kurkowy

Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę i zalać gorącą wodą - dodać przyprawy i ugotować do miękkości.
W międzyczasie jak najdrobniej pokroić wędzony boczek i wytopić z niego tłuszcz (część skwarków pozostawić do dekoracji) - dodać posiekaną cebulę i zrumienić.
Oczyścić i drobno posiekać kurki, dodać do cebuli i boczku - podsmażyć.
Całość przełożyć do ugotowanych ziemniaków i gotować razem kilka minut.
Dodać żur oraz wyciśnięty czosnek - zagotować stale mieszając.
Gotową zupę doprawić do smaku, a na talerzu przybrać skwarkami z boczku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kuchenka 11.07.2013 16:38
fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak