Barszcz kurkowy

Barszcz kurkowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kurki

    300 g
  • cebula

    1 duża
  • boczek

    100 g
  • żur

    do smaku
  • czosnek

    2-3 ząbki
  • ziemniaki

    1 kg
  • Kucharek przyprawa do potraw

  • pieprz

  • ziele angielskie

    5 szt.
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę i zalać gorącą wodą - dodać przyprawy i ugotować do miękkości.
W międzyczasie jak najdrobniej pokroić wędzony boczek i wytopić z niego tłuszcz (część skwarków pozostawić do dekoracji) - dodać posiekaną cebulę i zrumienić.
Oczyścić i drobno posiekać kurki, dodać do cebuli i boczku - podsmażyć.
Całość przełożyć do ugotowanych ziemniaków i gotować razem kilka minut.
Dodać żur oraz wyciśnięty czosnek - zagotować stale mieszając.
Gotową zupę doprawić do smaku, a na talerzu przybrać skwarkami z boczku.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Kuchenka 11.07.2013 16:38
fajny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat