Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Barszcz czerwony zabielany

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

buraki czerwone 1 kg
woda 3 l
Liść laurowy suszony Prymat 4 szt
Majeranek suszony Prymat 2 łyżki
sól do smaku
śmietana 18 proc 5 łyżek
mąka 3 łyżki
sok z cytryny 4 łyżki
Pieprz czosnkowy mielony Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Barszcz czerwony zabielany

Buraczki obrać pokroić w plastry.Zalać wodą,dodać listki laurowe, łyżkę majeranku i sól.Gotować, gdy buraki będą prawie miękkie wywar przecedzić do drugiego garnka.(Gdy buraczki są młode dla mnie tak do końca grudnia to raczej ich nie odcedzam i moi domownicy zjadają je ze smakiem razem z barszczykiem natomiast gdy buraczki są już starsze i już dłuższy czas zimują w piasku to tracą smak tak jak teraz gdy mamy marzec to nie są już tak smaczne więc je odcedzam).Do wywaru dodać pieprz czosnkowy,łyżkę majeranku,sok z cytryny, dosolić do smaku jeśli trzeba.Śmietanę wymieszać z mąką i odrobiną wywaru ,wlać do garnka i zagotować.W sam raz do krokietów czy pasztecików.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 21.02.2014 11:07
pyszny barszczyk :)
IKrakowianka 03.12.2013 16:10
uwielbiam taki barszcz
Bernadeta1 01.06.2013 16:48
moja ulubiona zupka
miki47 27.04.2013 19:57
bardzo apetyczny przepis
Janina 14.03.2013 08:14
Bardzo smaczne
msmors 14.03.2013 08:13
podoba mi się ten przepis, muszę go wypróbować
Agnieszka-87-25 14.03.2013 07:58
ja lubię taki z ziemniakami pychota :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak