Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Barszcz czerwony zabielany

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

woda 1,5-2 l
Kwas cytrynowy Prymat 0,5 płaska łyżeczka
cukier 1 płaska łyżka
masło mały kawałek
buraki 7 (ok. 1 kg) sztuk średnich
pieprz czarny 11 ziarenek
ziele angielskie 2 ziarenka
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
marchewka 1 sztuka
pietruszka 1 sztuka
seler kawałek
kminek
sól
mąka

Przepis i sposób przygotowania na: Barszcz czerwony zabielany

Kroki postępowania

1
Garnek z wodą wstawić na ogień, dodać kwasek cytrynowy, cukier oraz masło, po czym dodać umyte, obrane i pokrojone na połówki (lub całe, jeśli są małe) buraki.
Krok 1 - Barszcz czerwony zabielany foto
2
Kiedy woda będzie już gorąca dodać ziarenka pieprzu, ziela angielskiego i liście laurowe.
Krok 2 - Barszcz czerwony zabielany foto
3
Gdy woda zacznie się gotować dodać umyte, obrane i pokrojone na mniejsze kawałki marchewkę, pietruszkę oraz seler.
Krok 3 - Barszcz czerwony zabielany foto
4
Gotować do miękkości buraków.
Krok 4 - Barszcz czerwony zabielany foto
5
Następnie wyciągnąć wszystkie warzywa, dodać kilkanaście ziarenek kminku, przyprawić kwaskiem cytrynowym, cukrem i solą do smaku.
Krok 5 - Barszcz czerwony zabielany foto
6
Na końcu z mąki i zimnej wody przygotować zaklepkę i dodać do zupy, zagotować.
Krok 6 - Barszcz czerwony zabielany foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anoosia 05.03.2012 16:06
bardzo lubię barszczyk.. szczególnie wigilijny :)
bami 08.02.2012 15:30
A widzisz @pacpaw - tu taka niespodzianka ;) u mnie w domu zawsze się zabielało barszcz i ja również przejęłam to przyzwyczajenie, tylko na Wigilię je się czysty, dlatego wtedy jest taki wyjątkowy :D
pacpaw 07.02.2012 21:23
w ogole nie zdarzyło mi się jeszcze barszcz czerwony zabielać

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak