Barszcz czerwony z żurawiną amerykańską

Barszcz czerwony z żurawiną amerykańską

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • żeberka

    1 kg
  • wywar mięsny

    1 i 1/2 l
  • liść laurowy

    1-2 listki
  • buraki czerwone

    500 g
  • por

    1 sztuka
  • ziemniaki

    250 g
  • kapusta biała

    250 g
  • sok z cytryny

    1-2 łyżki
  • żurawina suszona

    100 g
  • orzechy włoskie

    40 g
  • sól i pieprz

    do smaku
  • natka pietruszki

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Żeberka umyć i umieścić w dużym garnku. Dodać wywar mięsny i listek laurowy, zagotować. Zebrać szumowiny i gotować pod przykryciem przez 90 minut. Buraki obrać i wrzucić do garnka w połowie czasu gotowania.
Por oczyścić, umyć i pokroić w krążki. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Kapustę umyć i pokroić na małe kawałki. Warzywa i ziemniaki dodać do zupy na 30 minut przed końcem gotowania.
Wyjąć buraki z zupy. Odstawić na chwilę do ostygnięcia i pokroić w słupki lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Skropić sokiem z cytryny. Przemieszać, żeby przeszły smakiem i wrzucić do zupy wraz z cranberries i posiekanymi orzechami. Wyjąć mięso z zupy. Oddzielić mięso od kości i tłuszczu i pokroić w kostkę. Mięso ponownie wrzucić do zupy. Zupę doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem posypać natką pietruszki.

 fajne przepisy kuchni świata
Według upodobania można dodać kwaśną śmietanę lub crème fraîche.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (20)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

mami93

09.04.2016 12:27
Pięknie się prezentuje :)

Kolorowa

05.12.2015 19:16
Genialny !

Renataj

04.12.2015 23:42
Po prostu: barszcz na bogato:)

Jadwiga/Jaga85

04.12.2015 23:16
Wygląda rewelacyjnie!

Iwusia

04.12.2015 22:55
wygląda bardzo smakowicie

Wiktoria29

04.12.2015 22:11
chętnie bym spróbowała

mikrusiak

04.12.2015 20:01
ładna prezentacja :) wygląda bardzo smacznie :)

justynkag

04.12.2015 19:45
Prezentuje się niesamowicie.

cukiereczek

04.12.2015 17:45
wyjątkowy barszcz czerwony

bietka

04.12.2015 17:43
musi być pyszny : )

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat