Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Barszcz czerwony z żurawiną amerykańską

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

żeberka 1 kg
wywar mięsny 1 i 1/2 l
Liść laurowy suszony Prymat 1-2 listki
buraki czerwone 500 g
por 1 sztuka
ziemniaki 250 g
kapusta biała 250 g
sok z cytryny 1-2 łyżki
żurawina suszona 100 g
orzechy włoskie 40 g
sól i pieprz do smaku
natka pietruszki 2 łyżki

Porada

Według upodobania można dodać kwaśną śmietanę lub crème fraîche.

Przepis i sposób przygotowania na: Barszcz czerwony z żurawiną amerykańską

Żeberka umyć i umieścić w dużym garnku. Dodać wywar mięsny i listek laurowy, zagotować. Zebrać szumowiny i gotować pod przykryciem przez 90 minut. Buraki obrać i wrzucić do garnka w połowie czasu gotowania.
Por oczyścić, umyć i pokroić w krążki. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Kapustę umyć i pokroić na małe kawałki. Warzywa i ziemniaki dodać do zupy na 30 minut przed końcem gotowania.
Wyjąć buraki z zupy. Odstawić na chwilę do ostygnięcia i pokroić w słupki lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Skropić sokiem z cytryny. Przemieszać, żeby przeszły smakiem i wrzucić do zupy wraz z cranberries i posiekanymi orzechami. Wyjąć mięso z zupy. Oddzielić mięso od kości i tłuszczu i pokroić w kostkę. Mięso ponownie wrzucić do zupy. Zupę doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem posypać natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mami93 09.04.2016 12:27
Pięknie się prezentuje :)
Kolorowa 05.12.2015 19:16
Genialny !
Renataj 04.12.2015 23:42
Po prostu: barszcz na bogato:)
Jadwiga/Jaga85 04.12.2015 23:16
Wygląda rewelacyjnie!
Iwusia 04.12.2015 22:55
wygląda bardzo smakowicie
Wiktoria29 04.12.2015 22:11
chętnie bym spróbowała
mikrusiak 04.12.2015 20:01
ładna prezentacja :) wygląda bardzo smacznie :)
justynkag 04.12.2015 19:45
Prezentuje się niesamowicie.
cukiereczek 04.12.2015 17:45
wyjątkowy barszcz czerwony
bietka 04.12.2015 17:43
musi być pyszny : )
norweska20 04.12.2015 16:42
wygląda bardzo kusząco
Damiano
Damiano 04.12.2015 16:30
wygląda pysznie
Stenka 04.12.2015 16:29
ciekawy przepis
Benita 04.12.2015 14:46
na pewno przepyszny
Grazyna0211 04.12.2015 14:36
świetnie się prezentuje
Asik32 04.12.2015 14:23
przepiękne!
Pani Domu 04.12.2015 11:38
barszcz na bogato, ekstra
halina17 04.12.2015 11:29
dobry : )
mysza75 04.12.2015 10:27
piękny barszczyk mniam
dollce 04.12.2015 10:18
wygląda cudownie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak