Przepis i sposób przygotowania na: Barszcz czerwony z ziemniakami i klopsikami
Kroki postępowania
Obrać ziemniaki ze skórki i ugotować. Wodę posolić. Gdy się ugotują ja rozgniatam je.
Mięso można kupić już zmielone, bądź zmielić samemu. W osobnej miseczce namaczamy bułkę (jasną) i odsączamy ją. Cebulę obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki. Ja dodaję około ½ cebuli. Można ją dodać według uznania. Mielimy cebulę oraz bułkę i dodajemy ją do mięsa mielonego. Następnie do osobnej miseczki rozbijamy jajko. Należy tak zrobić, ponieważ jajko może myć zepsute i musielibyśmy wyrzucić wszystko do kosza. Dodajemy sól, pieprz. Ugniatamy wszystko na jednolitą masę. Formujemy kawałki masy na małe klopsy. Obtaczamy je w bułce tartej lub mące. Smażymy na patelni. Odkładamy na talerz wyłożony ręczniczkiem kuchennym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Do garnka wlewamy wodę i dajemy surowe buraki. Jednego buraka zostawiamy surowego w miseczce. Przyda nam się później. Ja dodaję kostkę rosołową, czosnek, ocet i przyprawy. Gdy buraki się ugotują to wyciągamy je z wywaru. I dodajemy surowego buraka, tak aby nadał ładny czerwony kolor. Przez chwilę gotujemy.
Dla leniuchów, którym nie chce się robić barszczu są też te z tytki, ale smak jest całkiem inny. Smacznego.