Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Barszcz czerwony z ziemniakami i klopsikami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

buraki czerwone
woda
ziemniaki
mięso mielone 1/2
cebula biała 1/2
ocet 10 % do smaku
jajko 1
sól do smaku
pieprz do smaku
Bułka tarta klasyczna Prymat
Liść laurowy suszony Prymat 1
ziele angielskie 1
kostka rosołowa 1

Przepis i sposób przygotowania na: Barszcz czerwony z ziemniakami i klopsikami

Kroki postępowania

1
Ziemniaki:
Obrać ziemniaki ze skórki i ugotować. Wodę posolić. Gdy się ugotują ja rozgniatam je.
Krok 1 - Barszcz czerwony z ziemniakami i klopsikami foto
2
Mięso mielone:
Mięso można kupić już zmielone, bądź zmielić samemu. W osobnej miseczce namaczamy bułkę (jasną) i odsączamy ją. Cebulę obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki. Ja dodaję około ½ cebuli. Można ją dodać według uznania. Mielimy cebulę oraz bułkę i dodajemy ją do mięsa mielonego. Następnie do osobnej miseczki rozbijamy jajko. Należy tak zrobić, ponieważ jajko może myć zepsute i musielibyśmy wyrzucić wszystko do kosza. Dodajemy sól, pieprz. Ugniatamy wszystko na jednolitą masę. Formujemy kawałki masy na małe klopsy. Obtaczamy je w bułce tartej lub mące. Smażymy na patelni. Odkładamy na talerz wyłożony ręczniczkiem kuchennym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Krok 2 - Barszcz czerwony z ziemniakami i klopsikami foto
3
Barszcz:
Do garnka wlewamy wodę i dajemy surowe buraki. Jednego buraka zostawiamy surowego w miseczce. Przyda nam się później. Ja dodaję kostkę rosołową, czosnek, ocet i przyprawy. Gdy buraki się ugotują to wyciągamy je z wywaru. I dodajemy surowego buraka, tak aby nadał ładny czerwony kolor. Przez chwilę gotujemy.
Krok 3 - Barszcz czerwony z ziemniakami i klopsikami foto
4
Barszcz wylewamy na miseczkę dodajemy ziemniaki i klopsa. Można dodać jeszcze trochę śmietany do smaku. Może nie wygląda to apetycznie ale smakuje bardzo dobrze.

Dla leniuchów, którym nie chce się robić barszczu są też te z tytki, ale smak jest całkiem inny. Smacznego.
Krok 4 - Barszcz czerwony z ziemniakami i klopsikami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 30.01.2014 12:05
mój ulubiony
IwonaDD 29.01.2014 19:39
pyszny barszczyk
Basia03 29.01.2014 07:34
Ja zazwyczaj barszcz jadłam tylko z ziemniakami a ze strony męża jadają tak :)
paulina2157 29.01.2014 07:31
z klopsikami nigdy nie robiłam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak