Przepis i sposób przygotowania na: Barszcz czerwony z ziemniakami
Nie bez powodu wybrałam kurczaka jako moją podstawę dla zupy. Barszcz czerwony z ziemniakami ugotowany na ćwiartkach będzie smakował znakomicie. Do tego ziemniaki i aromatyczne przyprawy. Bez nich ta zupa nie byłaby zdecydowanie taka sama. Tylko tyle wystarczy, by stworzyć pyszny, sycący barszcz. Opcjonalnie można zabielić zupę gęstą śmietaną lub nałożyć "kleksa" na wierzchu barszczu.
Mięso dokładnie umyć, zalać wodą i zagotować, zebrać szumowiny,
dodać liście laurowe i kilka ziarenek ziela angielskiego.
Gotować 30 minut.
Buraki obrać i zetrzeć na tarce, ziemniaki obrać i pokroić w kostkę,
a marchewkę w słupki. Gdy mięso będzie miękkie, wyjąć je, a dodać do garnka wszystkie warzywa. Gotować do miękkości. Mięso obrać i dodać do zupy. Zupę na końcu doprawić solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i majerankiem.
Zupę można zabielić lub dodać śmietanę dopiero na talerzu.