Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Barszcz czerwony z uszkami

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Barszcz

buraki czerwone 4 duze szt
marchew 1,5 szt
pietruszka pol szt
zakwas buraczany 1 mala butelka
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt
Ziele angielskie całe Prymat 7 ziaren
Majeranek suszony Prymat 1 lyzeczka
cebula biała 1 szt
olej do smażenia
czosnek 3 zabki
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
sól do smaku
grzyby suszone 3 lyzki

uszka

mąka pszenna 2,5 szklanki
olej 2 lyzki
sól 1/4 lyzeczki
woda ciepła ok 1 szklanka
grzyby suszone 2 szklanki
cebula biała 1 szt
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
sól do smaku

Porada

Bardzo lubię kwaśny barszcz i często dodaje również do barszczu wodę z kiszonych ogórków. Serdecznie polecam wypróbować.

Przepis i sposób przygotowania na: Barszcz czerwony z uszkami

Buraki, marchew i pietruszkę obieramy, następnie kroimy w kostkę, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, zalewamy zimna woda i stawiamy na gaz. Cebulkę do barszczu podsmażamy na oleju na rumiano i dodajemy do barszczu. 3 łyżki grzybów zmieliłam na pyl i dodałam do barszczu. Zamiast tego możemy dolać trochę wody, w której gotowały się grzyby. Gdy warzywa będą miękkie to dodajemy zakwas buraczany i przyprawiamy do smaku. Ponownie zagotowujemy barszcz i dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek.
Grzyby na uszka gotujemy do miękkości, szybciej się ugotują jeśli namoczymy je dzień wcześniej. Cebule obieramy, siekamy i podsmażamy na oleju na zloty kolor. Następnie grzyby odcedzamy i miksujemy lub mielimy razem z cebulka. Przyprawiamy do smaku.
Make przesiewamy, dodajemy olej, sol i wodę i miesimy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt i tniemy nożem na kwadraty dowolnej wielkości. Na każdy kwadrat kładziemy trochę farszu, składamy na pół, aby utworzył się trójkąt i zlepiamy brzegi a następnie zlepiamy dwa końce trójkąta. Gotowe uszka gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 3 min.
Podajemy z gorącym barszczem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anulka69 30.12.2016 19:26
bardzo lubię czerwony barszcz zwłaszcza u uszkami
Ela15 25.11.2016 14:36
pyszny barszczyk
KORAL 17.11.2016 09:15
Rozmarzyłam się, chętnie bym skosztowała :)
MAR3STA 16.11.2016 22:06
pyszny barszcz
bertpvd 16.11.2016 20:33
barszcz pierwsza klasa
RenataZ-et 16.11.2016 20:12
uwielbiam :)
noninka77 16.11.2016 19:29
Mmmm...dawno nie jadłam. Pycha :)
Edith85 16.11.2016 16:34
Uwielbiam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak