Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Barszcz czerwony z uszkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 4 szklanki
jajko 1 sztuka
woda 1,5 szklanki
kapusta kiszona 1 kg
sól 1 łyżka + do smaku
pieprz do smaku
przyprawa uniwersalna do smaku
olej 1 łyżka
barszcz czerwony 1 opakowanie
grzyby leśne 30 suszone

Przepis i sposób przygotowania na: Barszcz czerwony z uszkami

Na początku grzybki suszone zmielamy przez maszynkę do miski. Następnie ugotowaną kapustę kiszoną też zmielamy przez maszynkę i wrzucamy do miski. Łączymy razem ze sobą grzyby i kapustę, przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Mąkę wysypujemy na stolnicę, wbijamy jajko i po trochę wlewamy wody, wyrabiamy. Wodę nastawiamy na pierogi i wsypujemy łyżkę soli tą dodatkową. Barszcz czerwony w proszku wsypujemy do wody. Mieszamy i przyprawiamy. Wyrobione ciasto wałkujemy i wycinamy koła. Na koła nakładamy farsz, dobrze sklejamy rogi i zwijamy rogi do środka (tak jak na uszka). Ugotowany barszcz czerwony odstawiamy z ognia. Uszka wrzucamy do gotującej się wody i wlewamy olej. Uszka gotujemy tak długo aż wyjdą na wierzch. Ugotowane uszka odcedzamy na durszlaku i przekładamy do naczynia. Na talerz nakładamy uszka i zalewamy je barszczykiem. Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 26.03.2013 01:44
bardzo lubię
Dorota37 23.03.2013 16:09
Pięknie wygląda :-)
Łucja 22.03.2013 23:25
moje ulubione danie :)
gusia1000 22.03.2013 22:26
Lubię taki i gotuję go z uszkami nie tylko na święta.
eliza135 22.03.2013 20:13
smacznie wyglądają
PaniMISIOWA 22.03.2013 20:13
mój ukochany! uwielbiam go!
julcia12437 22.03.2013 19:28
Dziękuję, jest pyszny :)
magdziorka6 22.03.2013 18:08
wyborny barszczyk

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak