Przepis i sposób przygotowania na: Barszcz czerwony z pierożkami z ciasta francuskiego
Buraka pokroić w wybrany sposób. Wrzucić do garnka. Do tego dodać pokrojoną w kostkę marchewkę i pietruszkę. Warzywa zalać wodą i gotować w lekko posolonej wodzie aż warzywa zmiękną. Wtedy wrzucić kostkę i przyprawić do smaku solą, pieprzem i papryką ostrą.
PIEROŻKI:
Pieczarki umyć, zetrzeć na tarce. Cebulę pokroić w drobniutką kostkę. Na patelni zeszklić cebulę dodać mięso mielone i smażyć przez 1około 10 minut. Następnie dodać pieczarki i smażyć aż wyparuje woda z pieczarek. Przyprawić solą, pieprzem i kucharkiem. Odstawić do wystygnięcia.
Ciasto francuskie rozłożyć i pokroić na kwadraty średniej wielkości. Na środek każdego kwadratu nałożyć farsz i zakleić jak pierogi lub jak uszka.
Piec w temp. 200 stopni przez około 20 minut.
Smacznego:)