Barszcz czerwony z kaszą gryczaną.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • buraki czerwone

    75 dag
  • marchewka

    2 szt
  • pietruszka korzeń

    2 szt
  • seler korzeniowy

    0,5 szt
  • cebula biała

    1 szt
  • majeranek

    1 łyżka
  • sól

    - do smaku
  • przyprawa do zup i potraw w płynie Kucharek

    - do smaku
  • ocet 10 %

    1 łyżka
  • kasza gryczana

    200 g
  • czosnek

    2 ząbki
  • liść laurowy

    2 szt
  • pieprz czarny mielony

    - do smaku
  • ziele angielskie całe

    3 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Barszcz:
Buraki oczyścić, umyć, obrać. Marchewkę, pietruszkę, seler obrać. Z cebuli czosnku usunąć łuski. Cebulę opiec na ogniu. Warzywa zalać zimną wodą, gotować. Do gotujących się warzyw dodać opieczoną cebulę, czosnek, liście laurowe i ziele angielskie, dalej gotować. Kiedy warzywa będą miękkie wyjąć je. Do barszczu dodać łyżkę octu, przyprawić do smaku i zagotować.

Kasza:
Kaszę gryczaną ugotować na sypko. Na sicie odcedzić worki z ugotowaną kaszą. Kaszę wyporcjować do misek, zalać barszczem czerwonym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (18)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Anna169Hosz 03.12.2013 14:12
Barszczu z kaszą gryczana jeszcze nie jadłam - ciekawe zestawienie?
ben-ka 05.11.2013 08:18
Ja również nie jadłam tak przyrządzonego barszczu,ciekawy pomysł.
Ada-Gaba 24.03.2013 18:41
dla mnie coś nowego
pestka 15.03.2013 10:21
takie połaczenie jest dla mnie nowością
ALAGOR 11.12.2012 07:59
ciekawe
gacopierz23 06.12.2012 19:57
z kaszą to dla mnie nowość
Andzia1977 04.12.2012 21:32
jeszcze nie jadłam barszczu z kaszą gryczaną
cooleczka 03.12.2012 22:17
ja też nie próbowałam barszczu z kaszą
Ewa6274879 25.11.2012 23:03
ciekawe jak smakuje :)
TEtalicha 19.11.2012 20:44
cos innego, nie jadlam z kasza

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat