Barszcz czerwony z chrzanem i ajwarem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • buraki

    1 Kg
  • marchew

    1
  • pietruszka

    1
  • cebula

    1
  • czosnek

    2 Ząbki
  • liście laurowe Prymat

    2
  • ziele angielskie

    2
  • sól

  • pieprz

  • sok z cytryny

    2 Łyżki
  • chrzan ze słoika

    1 Łyżka
  • Ajwar

    1 Łyżka
  • masło

    1 Łyżka
  • śmietana 30%

    50 Ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Buraki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka. Marchew, pietruszkę i cebulę również obieramy i dodajemy do buraków. Zalewamy ok 2 litrami wody, dodajemu ziele, liść, sól, pieprz i gotujemy do miękkości buraków. Po tym czasie marchew, cebulę, pietruszkę i 2/3 buraków wyciągamy. Wlewamy sok z cytryny, dodajemy chrzan, ajwar i masło. Gotujemy jeszcze 5 min, wlewamy śmietankę, zagotowujemy.
Podajemy z ziemniakami lub jajkiem.
Smacznego:)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ela15 02.06.2017 14:05
ładny kolor :)
AZgotuj 07.05.2017 14:45
jestem ciekawa smaku:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat