Barszcz czerwony z chrzanem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • buraki czerwone

    30 dag
  • czosnek

    1 ząbek
  • marchewka

    0,5 szt
  • pietruszka

    0,5 szt
  • por

    0,5 szt
  • Liść laurowy suszony Prymat

    1 szt
  • ziele angielskie

    2-3 ziarna
  • Liść lubczyku suszony Prymat

    szczypta
  • chrzan tarty

    2 łyżki
  • śmietana 30%

    3 łyżki
  • mleko

    100 ml
  • mąka pszenna

    1 łyżeczka
  • sok z cytryny

    do smaku
  • sól do smaku

  • pieprz

    do smaku
  • boczek wędzony

  • natka pietruszki

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Barszcz czerwony z chrzanem  foto
Obrane buraki, marchew i pietruszkę zetrzeć na tarce jarzynowej.
Krok 2 - Barszcz czerwony z chrzanem  foto
Wlać 1,5 l wody, dodać liść laurowy, angielskie ziele i gotować około 20 minut.
Krok 3 - Barszcz czerwony z chrzanem  foto
Następnie dodać pokrojony por, posiekany czosnek, sól, pieprz i sok z cytryny, lubczyk, gotować przez 10 minut.
Krok 4 - Barszcz czerwony z chrzanem  foto
Do kubeczka wlać mleko i bardzo dokładnie wymieszać z mąką.
Krok 5 - Barszcz czerwony z chrzanem  foto
Połączyć z zupą, dodać chrzan, zagotować, wymieszać ze śmietaną.
Barszczyk podawać z ziemniakami, okraszony usmażonym boczkiem i posypany posiekaną natką pietruszki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ola1young 26.06.2017 20:00
apetyczny barszczyk :)
RenataZ-et 25.06.2017 20:04
wygląda bardzo apetycznie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat