Barszcz czerwony postny

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • woda

    2 litry
  • zakwas buraczany

    400 mililitr
  • marchew

    2 sztuka
  • pietruszka

    1 sztuka
  • seler

    1/2 sztuka
  • cebula

    1 sztuka
  • por (biała część)

    1/2 sztuka
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 sztuka
  • ziele angielskie

    3 sztuka
  • pieprz ziarnisty

    5 sztuka
  • sól

    do smaku
  • grzyby suszone

    5 sztuka
  • śliwki suszone

    4 sztuka
  • czosnek

    2 ząbek
  • sok z cytryny

    do smaku
  • majeranek

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wodę zagotować z dodatkiem suszonych śliwek, liścia, ziela, pieprzu i czosnku. Dodać obrane i pokrojone jarzyny. Cebulę zrumienić nad gazem. Gotować do miękkości. Kiedy jarzyny będą miękkie dolać zakwas i zmniejszyć gaz. Pogotować chwilę nie doprowadzając do wrzenia, aby barszcz nie stracił ładnego koloru. Jeśli barszcz jest mało kwaśny - dodać soku z cytryny. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Podawać z uszkami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ben-ka 25.01.2016 11:20
Idealny na wigilię.
matesko 22.04.2013 12:24
apetycznie wygląda
RenataZ-et 19.01.2013 21:46
Piękny kolorek i te pyszne uszka ślicznie ułożone-mniam :)
cukiereczek 12.12.2012 10:22
pyszne
gosia56 12.12.2012 09:58
super
gosia1988 12.12.2012 09:21
świątecznie się zrobiło :)
Beata61 12.12.2012 09:02
jak świątecznie ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat