Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Barszcz czerwony postny

3.0
(16)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

woda 2 litry
zakwas buraczany 400 mililitr
marchew 2 sztuka
pietruszka 1 sztuka
seler 1/2 sztuka
cebula 1 sztuka
por (biała część) 1/2 sztuka
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuka
ziele angielskie 3 sztuka
pieprz ziarnisty 5 sztuka
sól do smaku
grzyby suszone 5 sztuka
śliwki suszone 4 sztuka
czosnek 2 ząbek
sok z cytryny do smaku
majeranek 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Barszcz czerwony postny

Wodę zagotować z dodatkiem suszonych śliwek, liścia, ziela, pieprzu i czosnku. Dodać obrane i pokrojone jarzyny. Cebulę zrumienić nad gazem. Gotować do miękkości. Kiedy jarzyny będą miękkie dolać zakwas i zmniejszyć gaz. Pogotować chwilę nie doprowadzając do wrzenia, aby barszcz nie stracił ładnego koloru. Jeśli barszcz jest mało kwaśny - dodać soku z cytryny. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Podawać z uszkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 25.01.2016 11:20
Idealny na wigilię.
matesko 22.04.2013 12:24
apetycznie wygląda
RenataZ-et 19.01.2013 21:46
Piękny kolorek i te pyszne uszka ślicznie ułożone-mniam :)
cukiereczek 12.12.2012 10:22
pyszne
gosia56 12.12.2012 09:58
super
gosia1988 12.12.2012 09:21
świątecznie się zrobiło :)
Beata61 12.12.2012 09:02
jak świątecznie ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak