Barszcz czerwony klarowny

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • buraki

    1,5 kg
  • cebula

    2 szt
  • marchew

    2 szt
  • seler

    1 kawałek
  • ziele angielskie

    3 ziarna
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 szt
  • grzyby suszone

    1 garść
  • sok z cytryny

  • ocet jabłkowy

  • majeranek

  • bulion

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Grzyby płuczemy i zalewamy 0,5 litra ciepłej wody. Pozostawiamy najlepiej na noc do namoczenia. Warzywa obieramy, buraki kroimy na kawałki i zalewamy ok. 3 litrami zimnej wody. Dodajemy wywar z grzybów, bulionetkę oraz ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy około 1 godziny na wolnym ogniu. Gdy buraki będą już miękkie odcedzamy z barszczu warzywa i przyprawy. Do klarownego barszczu dodajemy łyżkę soku z cytryny i łyżkę octu. Próbujemy. Jeśli barszcz nadal jest „mdły” dodajemy trochę octu i znów próbujemy. Na koniec przyprawiamy barszcz solą, pieprzem i majerankiem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Karolcia12 07.11.2013 08:33
pyszny barszczyk
Betka 17.11.2012 08:58
uwielbiam barszczyk;)
motomaniak 08.11.2011 11:01
lubie
krzyniu1984 01.12.2010 06:22
bardzo lubię
PaniMISIOWA 15.11.2010 07:14
Na kaca jeszcze nie próbowałam ;-)
Monika193 15.11.2010 06:17
pyszny na rozgrzewkę i ..... na kaca, hihi
MAR3STA 11.11.2010 14:46
znakomity!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat