BARSZCZ CZERWONY CZYSTY - do krokietów lub pasztecików

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • skrzydełka kurczaka

    1/2 kg
  • buraki

    800 gram
  • włoszczyzna

    1 pęczek
  • sok z cytryny

    1 szt
  • Majeranek suszony Prymat

    2 łyżeczki
  • cebula

    1 szt
  • woda

    2,5 litra
  • sól

    do smaku
  • cukier

    do smaku
  • Czosnek suszony Prymat

    2 łyżeczki
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 szt
  • Pieprz czarny ziarnisty Prymat

    8 szt
  • Ziele angielskie całe Prymat

    4 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Buraki dokładnie umyć i ugotować w łupinkach na półtwardo.Skrzydełka umyć,włożyć do zimnej wody i doprowadzić do wrzenia,zebrać łyżką szum.Teraz dodać obraną włoszczyznę(marchew,pietruszka,por,seler)i cebulę w całości,ziarna pieprzu,ziela angielskiego i liście laurowe.Przestudzone buraki obrać z łupinek i pokroić na 2 centymetrowe plastry,dodać do wywaru.Gotować na wolnym ogniu przez około 40 minut,pod koniec gotowania dodać roztarty w dłoniach majeranek.Wyjąć z barszczu warzywa i skrzydełka,na końcu całość doprawić do smaku czosnkiem,cukrem,sokiem z cytryny i solą.Gotowy barszcz podawać do krokietów lub pasztecików.Smacznego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (17)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IwonaKa 12.09.2013 10:17
uwielbiam taki barszczyk z krokietem
dorotka0000025 22.04.2013 14:27
bardzo taki lubie
gacopierz23 23.01.2013 15:44
barszczyk do krokietów rewelacja
olkaaa 22.11.2012 09:23
uwielbiam barszcz
anemon 21.11.2012 08:59
Lubię taki prawdziwy barszcz. Twój ma piękny klarowny kolor.
mirosława4 15.11.2012 20:00
smakowity
MAR3STA 15.11.2012 19:04
super barszczyk
Łukasz15 15.11.2012 15:21
Wyśmienity barszczyk
Seba 15.11.2012 10:02
pycha
Krystyna32 15.11.2012 08:49
extra

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat