Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Barszcz Czerwony al;a Grzegorz

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

buraki czerwone 1,5 kg
grzyby suszone 6 sztuk
marchew 2 sztuki
cebula 1 sztuka
pietruszka 1 sztuka
seler korzeniowy 1\4 sztuki
cukier kryształ 1 łyżka
sól do smaku 1 łyżeczka
sok z cytryny pół sztuki
Koperek suszony Prymat do smaku
Pieprz czarny grubo mielony Prymat do smaku
czosnek 2 ząbki
Majeranek suszony Prymat do smaku
Bazylia suszona Prymat do smaku
oregano świeże do smaku
ziele angielskie 3 ziarna
Liść laurowy suszony Prymat 3 liście
porcja rosołowa 1 sztuka
Papryka ostra mielona Prymat 3 sztuki
ocet 10 % 3 łyżki
barszcz czerwony 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Barszcz Czerwony al;a Grzegorz

Obieramy, myjemy buraki,
następnie trzemy je na tarce o grubych oczkach do miski. Dodajemy do buraków ocet, sól , cukier , suszone grzyby, sok z cytryny , koper suszony, pieprz ,obrany i posiekany czosnek, majeranek , bazylię , oregano , ziele angielskie , liść laurowy, papryczki i wszystko mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 15min. W tym czasie obieramy i myjemy resztę warzyw oraz trzemy je na tarce o grubych oczkach, następnie dodajemy je do buraków. Odstawiamy na kilka godzin.W tym czasie czyścimy korpus, myjemy i podgotowujemy. Po upływie czasu , przelewamy do garnka z korpusem, uzupełniamy wodą i gotujemy do miękkości buraków, pod koniec gotowania dodajemy koncentrat i ewentualnie doprawiamy. Ugotowany barszcz przecedzamy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Cranberry 11.03.2014 15:43
pyszny barszczyk
idealme 11.03.2014 15:42
pyszny barszcz
Milka100 11.03.2014 15:26
smaczny i apetyczny barszcz

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak