Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Barszcz czerwony

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

buraki czerwone 4 szt
woda 5 litrów
żeberk 1 szt
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
Gałka muszkatołowa cała Prymat 4 szt
Kucharek przyprawa do potraw
pieprz
majeranek
kmienek
czosnek
Kwas cytrynowy Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Barszcz czerwony

Kroki postępowania

1
Aby ugotować barszcz należy do wody wrzucić buraki całe obrane ze skórki w tym dodać żeberka, liść laurowy, gałkę muszkatałową i tak ugotować wywar. Gotować około 1 godziny aż buraki zmiękną. Następnie należy wyjąć buraki z wywaru a do wywaru dodać czosnek, kucharek i pieprz do smaku.
Krok 1 - Barszcz czerwony foto
2
Buraki przestygnięte ścieramy na cienkich oczkach i posypujemy kwaskiem cytrynowym tak aby buraki zmieniły kolor na bordowy dodajemy kminek, majeranek,następnie wrzucamy je do wywaru i tak razem gotujemy przez około 10 minut.
Krok 2 - Barszcz czerwony foto
3
Tak wygląda barszcz po ugotowaniu.
Krok 3 - Barszcz czerwony foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Barbara777 04.02.2014 12:06
lubię taki do picia;)
Michał2 12.12.2013 12:07
dobry barszczyk
AnielskaSlodycz 08.12.2013 21:10
Bardzo smakowicie wygląda :) Idealny na wigilijny stół !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak