Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Barszcz chrzanowy

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kiełbasa biała 3
cebula 3
boczek wędzony 500 gram
chrzan ze słoika 150 gram
ząbki czosnku 3
zakwas na żur 1/2 L
sól
Pieprz biały mielony Prymat
Liść laurowy suszony Prymat 3
śmietana 18 proc 3 łyżki
ziemniaki 250 gram
Majeranek suszony Prymat 6 gram
olej rzepakowy 30 ml
jajka ugotowane na twardo 3-4

Przepis i sposób przygotowania na: Barszcz chrzanowy

Piekarnik nastaw na 180 C.
Boczek pokrój w plasterki,czosnek rozgnieć.
Do garnka wlej ok. 2 L wody dodaj boczek,2 ząbki czosnku,liście laurowe,połowę majeranku.Postaw na średnim ogniu i gotuj.
W między czasie przygotuj kiełbasę.
Kiełbasę natnij z obu stron w poprzek. 1 cebulę pokrój na większe kawałki. Naczynie żaroodporne natrzyj olejem rzepakowym (ok.10 ml). Na dnie ułóż cebulę,posyp majerankiem i polej olejem rzepakowym (10 ml). Na cebuli ułóż kiełbasę i czosnek polej pozostałym olejem. Kiełbasę piecz przez ok. 20 minut.
1 cebulę pokrój w kostkę a drugą na większe kawałki np na pół.
Większe kawałki cebuli opal nad gazem i wrzuć do gotującego się boczku,gotuj razem przez następne 5 minut.
Po tym czasie wyjmij boczek i pokrój go w kostkę. Na patelni podsmaż wcześniej posiekaną cebulę,dodaj majeranek i boczek.
Wyjmij z wywaru opaloną cebulę. Do wywaru dodaj podsmażony boczek z cebulą.
Zakwas na żur dodaj do garnka.
Z jajek wyjmij żółtka,przełóż do miseczki i dodaj 3 łyżki wywaru. Rozgnieć. Do żółtek dodaj śmietanę i wymieszaj. Białka posiekaj
Do żółtek dodaj jeszcze ok 1-2 łyżki wywaru,przemieszaj i przelej do garnka z barszczem. Przemieszaj.
Dodaj białka. Na koniec dodaj chrzan i przemieszaj
Barszcz dopraw do smaku solą, białym pieprzem i majerankiem.Barszcz podawaj z pieczoną kiełbaską i cebulą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa Wojtaszko 20.11.2015 08:55
tak tak,znalazłam ją kiedyś w domu babci,staruszka do niczego się nie przyda ale do zdjęć jak znalazł :)
BernadettaP 18.11.2015 16:39
Bardzo mi się tło podoba. To jakaś blacha ?
Renataj 18.11.2015 12:55
Lubie taki barszcz na ostro z chrzanem i czosnkiem:)
agaK. 18.11.2015 10:50
Dla łasuchów, bardzo Polskie:)
bertpvd 18.11.2015 09:21
klasyka ! Pyszne danie
Marta1986 17.11.2015 23:29
pyszny barszcz

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak