Przepis i sposób przygotowania na: Barszcz chrzanowy
Boczek pokrój w plasterki,czosnek rozgnieć.
Do garnka wlej ok. 2 L wody dodaj boczek,2 ząbki czosnku,liście laurowe,połowę majeranku.Postaw na średnim ogniu i gotuj.
W między czasie przygotuj kiełbasę.
Kiełbasę natnij z obu stron w poprzek. 1 cebulę pokrój na większe kawałki. Naczynie żaroodporne natrzyj olejem rzepakowym (ok.10 ml). Na dnie ułóż cebulę,posyp majerankiem i polej olejem rzepakowym (10 ml). Na cebuli ułóż kiełbasę i czosnek polej pozostałym olejem. Kiełbasę piecz przez ok. 20 minut.
1 cebulę pokrój w kostkę a drugą na większe kawałki np na pół.
Większe kawałki cebuli opal nad gazem i wrzuć do gotującego się boczku,gotuj razem przez następne 5 minut.
Po tym czasie wyjmij boczek i pokrój go w kostkę. Na patelni podsmaż wcześniej posiekaną cebulę,dodaj majeranek i boczek.
Wyjmij z wywaru opaloną cebulę. Do wywaru dodaj podsmażony boczek z cebulą.
Zakwas na żur dodaj do garnka.
Z jajek wyjmij żółtka,przełóż do miseczki i dodaj 3 łyżki wywaru. Rozgnieć. Do żółtek dodaj śmietanę i wymieszaj. Białka posiekaj
Do żółtek dodaj jeszcze ok 1-2 łyżki wywaru,przemieszaj i przelej do garnka z barszczem. Przemieszaj.
Dodaj białka. Na koniec dodaj chrzan i przemieszaj
Barszcz dopraw do smaku solą, białym pieprzem i majerankiem.Barszcz podawaj z pieczoną kiełbaską i cebulą.