Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Barszcz biały ze smażoną kiełbasą i pieczarkami

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

zakwas pszenny domowy 2 szkl.
wędzonka na wywar
skrzydełka kurczaka wędzone 1/2 kg
kiełbasa biała surowa 1/2 kg
kiełbasa biała parzona 1/2 kg
pieczarki 1/2 kg
cebula biała 2 duże
czosnek kilka ząbków
sól i pieprz
Ziele angielskie całe Prymat
Liść laurowy suszony Prymat
Kminek cały Prymat
Pieprz czarny ziarnisty Prymat
smalec
olej do smażenia
cukier do smaku

DODATKI

śmietana kremówka
chrzan ze słoika

Przepis i sposób przygotowania na: Barszcz biały ze smażoną kiełbasą i pieczarkami

Kroki postępowania

1
Z wędzonek mięsnych i wędzonych skrzydełek ugotować wywar, dodając ziele angielskie, liście laurowe, kminek, pieprz ziarnisty, majeranek i surową cebulę. Na koniec nakryć garnek, pozostawić do ostygnięcia, a następnei odcedzić.
Krok 1 - Barszcz biały ze smażoną kiełbasą i pieczarkami  foto
2
W międzyczasie usmażyć parzoną białą kiełbasę na niewielkiej ilości oleju ze smalcem - zdjąć z patelni, przekroić w mniejsze kawałki i włożyć do barszczu.

Po usmażeniu kiełbasy pokroić w plasterki albo w cząstki świeże pieczarki, posiekać cebulę i razem usmażyć na tłuszczu spod kiełbasy - dodać do zupy.
Krok 2 - Barszcz biały ze smażoną kiełbasą i pieczarkami  foto
3
Pod koniec gotowania wywaru dołożyć surową białą kiełbasę i gotować jeszcze pół godziny.
Krok 3 - Barszcz biały ze smażoną kiełbasą i pieczarkami  foto
4
Do czystego gorącego wywaru dodać pokrojoną białą kiełbasę z wywaru oraz sporo pszennego zakwasu do smaku i gotować, często mieszając, do momentu zawrzenia i lekkiego zgęstnienia.
Krok 4 - Barszcz biały ze smażoną kiełbasą i pieczarkami  foto
5
Doprawić barszcz tartym chrzanem ze słoiczka, solą, cukrem, świeżo zmielonym kolorowym pieprzem, sporą ilością wyciśniętego czosnku oraz słodką kremową śmietaną. Już nie gotować!

Krok 5 - Barszcz biały ze smażoną kiełbasą i pieczarkami  foto
6
Wszystko dokładnie wymieszać i podgrzewać na niewielkim płomieniu nie dopuszczając do wrzenia! Zagotowany chrzan czasami gorzknieje i może zepsuć smak zupy.
Krok 6 - Barszcz biały ze smażoną kiełbasą i pieczarkami  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka214 20.04.2017 20:54
Pyszny barszczyk mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak