Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Barszcz biały z kiełbasą i jajkiem

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kiełbasa 150 g
kiełbasa biała 250 g
zakwas na żur 1,25 szkl.
woda 1,5 l
czosnek 1 ząbek
ziele angielskie 3 ziarna
śmietana 18 proc 3 łyżki
mąka 1 łyżeczka
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
majeranek 1 łyżeczka
przyprawa do zup 1 łyżeczka
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt.
jajko ugotowane na twardo 4 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Barszcz biały z kiełbasą i jajkiem

Kroki postępowania

1
Czosnek obieram i kroję w plasterki.
Krok 1 - Barszcz biały z kiełbasą i jajkiem foto
2
Kiełbasę białą i podwawelską umieszczam w garnku, zalewam wodą i gotuję 20 minut od momentu zagotowania. Po tym czasie wyjmuję kiełbasę, a do wywaru dodaję przyprawy, czosnek pokrojony w plasterki i zakwas na żurek. Całość gotuję ok. 5 minut.
Krok 2 - Barszcz biały z kiełbasą i jajkiem foto
3
W kubeczku mieszam śmietanę z mąką i dodaję do barszczu.
Krok 3 - Barszcz biały z kiełbasą i jajkiem foto
4
Na koniec wsypuję majeranek i ewentualnie jeszcze doprawiam.
Wyjętą z wywaru kiełbasę kroję na plasterki, a ugotowane na twardo jajka obieram i kroję na ćwiartki.
Krok 4 - Barszcz biały z kiełbasą i jajkiem foto
5
Nalewam gorący barszcz do talerzy, podaję z plasterkami kiełbasy i cząstkami jajek na twardo oraz z chlebem.
Krok 5 - Barszcz biały z kiełbasą i jajkiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pycia9 12.07.2013 09:04
ślicznie udekorowany
Paolcia 12.07.2013 08:32
uwielbiam :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak