Barszcz biały z jajkiem i kiełbasą

Barszcz biały z jajkiem i kiełbasą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

    2 sztuki
  • kiełbasa swojska

    35 dag
  • śmietana

    100 ml
  • Majeranek suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • koperek

    1|3 pęczka
  • ziemniaki

    50 dag
  • sól do smaku

  • pieprz prymat do smaku

  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    3 ZĄBKI
  • Barszcz biały

    1|2 butelki
  • chrzan tarty

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jajka ugotować na twardo, obrać, przekroić na połówki.
Zagotować litr wody dodać obraną cebulę. Gotować 10 minut wlać barszcz biały. Dodać majeranek, gotować jeszcze ok 10 minut. Barszcz doprawić solą, pieprzem, chrzanem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Śmietanę rozprowadzić w barszczu. Dodać posiekany koperek. Kiełbasę pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać, ugotować. Koperek posiekać. Rozłożyć na talerze kiełbasę pokrojoną, połówki jajek oraz ziemniaki. Mogą być tłuczone lub całe.Zalać barszczem, podać.


mój nick milutka1609

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
paniusiaewa 13.10.2016 10:00
Tylko nie umiem ugotować białego barszczu. Czerwony jem z ziemniakami podanymi na osobnym telarzyku i okraszone czymś.
Anna169Hosz 15.02.2014 12:28
Ja biały jem z tłuczonymi a czerwony z całymi - co kraj to obyczaj :) Pyszny barszcz!
Rafał10 19.09.2012 09:16
Zawsze czerwony jem z ugniecionymi ziemniaczkami, a z białym to dla mnie nowość, na pewno wypróbuję :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat