Przepis i sposób przygotowania na: Barszcz biały "na szybko"
Do garnka wlać 1,2 litra wody. Dodać ziele oraz liście i wstawić do gotowania. Marchewkę i pietruszkę obrać i pokroić w cienkie półplasterki. Cebulę pokroić w drobniutką kosteczkę. Warzywa wrzucić do garnka z wodą. Kiełbasę pokroić w drobne kawałki i dodać do zupy. Od chwili zagotowania całości zmniejszyć ogień i gotować jeszcze 20 minut.
Po tym czasie zahartować mieszaninę mąki z czosnkiem niewielką ilością gorącego wywaru, po czym połączyć wszystko w garnku. Zagotować i na wolnym ogniu potrzymać 10-15 minut.
Śmietanę posolić, zahartować tak samo jak mąkę i dodać do zupy. Zagotować i zestawić z ognia. Dodać roztarty w dłoniach majeranek i doprawić solą i pieprzem do smaku.