Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Barszcz biały

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

1 butelka gotowego zakwasu (ambitni robią go sami w domu), 1 1/2 litry wywaru jarzynowego lub wody, 4 kawałki białej kiełbasy,
majeranek

Przepis i sposób przygotowania na: Barszcz biały

1) Do garnka z wywarem (wodą) wkładamy suszone grzyby, 2 białe kiełbasy i kawałek wędzonego boczku. Dorzucamy liść laurowy. Gotujemy 20-30 min. Po tym czasie kiełbasę i boczek wyjmujemy na talerz do ostygnięcia.

2) Teraz dusimy drobno pokrojoną cebulę, dodajemy rozdrobniony czosnek. Dobrze podduszone, ale nie przyrumienione wrzucamy do garnka. Do tak przygotowanego smaku
wlewamy zakwas bez szumów, które zwykle zalegają na dnie butelki.

3) Na patelni dusimy przez chwilę, a następnie przysmażamy pozostałe 2 kawałki kiełbasy. Gdy są niemal gotowe dodajemy połowę drobno pokrojonego boczku. Całość przyrumieniamy. Wykładamy na talerz.

4) Wrzucamy majeranek. Odstawiamy zupę z ognia i wlewamy śmietanę. Do kubka wlewamy kilka łyżek zupy, dokładamy śmietanę i mieszamy. Wlewamy do garnka z zupą.

5) Sprawdzamy oczywiście kwintesencję smaku i doprawiamy w miarę swych upodobań.

6) Wyjętą z zupy kiełbasę i boczek kroimy na niezbyt duże kawałki, tak by swobodnie mieściły się na łyżce od zupy. Jajka gotujemy na twardo i dzielimy na ósemki.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak